Hlavní obsah

Na výletě v Kouřimi potkáte i Petra Bajzu a Pepka Zilvara

Novinky, Jan Řehounek

Stanete-li na náměstí v Kouřimi, jako byste v ten okamžik viděli Petra Bajzu a kluky, co s nimi chodí – Čeňka Jirsáka, Antonína Bejvala, Pepka Zilvara a Edu Kemlinka.

Foto: Jan Řehounek

Pohled na panoráma Kouřimi.

Článek

Atmosféru nádherného televizního seriálu podle literární předlohy Karla Poláčka Bylo nás pět si Kouřim zachovala i po letech. Jen ty domy už nejsou ve většině ošumělé tak jako ve filmu, neboť toto město v Pošembeří v posledních desetiletích náramně rozkvetlo.

Kouřimské náměstí má rozlohu 16 250 m² a je jedním z největších náměstí středověkých měst v Čechách. Dokonce leží přesně na astronomickém středu Evropy, na což upozorňuje památník se symbolickým glóbusem a kyvadlem ukazujícím na na mapě vyznačenou Kouřim. Náměstí je lemováno historickými domy, mezi nimiž je jedna z nejkrásnějších lékáren u nás „U Černého orla“.

Uprostřed jižní části rynku stojí původní středověká radnice a v jižním koutě gotický kostel sv. Štěpána. Postavený byl v druhé polovině 13. století královskou stavební hutí z přímého popudu krále Přemysla Otakara II. Na začátku 20. století byl upraven pseudogoticky Karlem Hilbertem. V jeho kamenných zdech je zazděno 13 renesančních náhrobníků bohatých měšťanů nebo nižší šlechty z druhé poloviny 16. a počátku 17. století.

Pod presbytářem kostela se dochovala unikátní osmiboká kaple sv. Kateřiny, sklenutá hvězdovou žebrovou klenbou na středový pilíř. Dochovaly se v ní jedinečné malby z počátku 15. století.

Pozdně gotická, 34 metry vysoká zvonice z roku 1525 skrývá další výjimečnost – obrácené zvony. Menší, nazvaný Marie (700 kg) i větší Štěpán (1250 kg) pocházejí z roku 1671 a zavěšeny jsou otvory vzhůru.

Prstenec středověkých kamenných hradeb z poloviny 13. století o celkové délce 1250 metrů obepíná celé městské jádro a oba hradební pásy od sebe odděluje 14 metrů široký parkán. Z vnitřní hradební zdi se dochovalo několik úseků, torza dvou bašt a Pražská brána ze 70. let 13. století. Z vnější hradební zdi stojí dodnes 16 půlválcových věží – rondelů – z osmnácti, z toho 3 protáhlé. Částečně se na západní a severozápadní straně města (v městském parku) zachoval i příkop s valem, který chránil vnější pás hradeb.

Dalším architektonickým skvostem Kouřimi je renesanční kostel Nejsvětější Trojice s gotickými prvky z roku 1591, postavený na hřbitově za městskými hradbami.

Nad městem na kopci, odkud je nádherný pohled na panoráma města, se tyčí Lechův kámen, připomínka legendy o založení Kouřimi slovanským stařešinou Lechem. Blízká kaplička a nedaleké Libušino jezírko připomínají místo, kde stávalo hradiště Stará Kouřim.

A být v Kouřimi a nenavštívit zdejší skanzen lidové architektury, to snad ani nejde.

Reklama

Výběr článků

Načítám