Hlavní obsah

Na Velehradu byl dokončen nadčasový projekt, jeho součástí i obnova baziliky

Novinky, Karel Kavička

Ve středu 26. listopadu byl na Velehradě slavnostně zakončen jeden z největších projektů Integrovaného operačního programu v České republice s názvem: Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy.

Foto: Karel Kavička

Velehrad - Slovanský sál, konference k slavnostnímu zakončení projektu IOP

Článek

Hlavním cílem evropských strukturálních fondů je prostřednictvím využití potenciálu kulturního dědictví České republiky, stimulovat a rozvíjet jeho ekonomický a sociální růst a zlepšit péči o naše kulturní dědictví a jeho využití. Uskutečnění projektu trvalo několik let.

Na Velehradě vznikl technicky rehabilitovaný soubor památkových objektů s rozšířeným využitím pro poskytování kvalitních kulturních a vzdělávacích služeb dostupných široké veřejnosti. Vybudováním nových staveb byl celý poutní areál uzavřen a vznikl tak jeden z největších a nejvýznamnějších poutních areálů u nás. Zvýší atraktivitu celého regionu nejen pro místní obyvatele, ale také pro potenciální investory, uživatele, poutníky, turisty a další návštěvníky.

Nadregionálním smyslem revitalizace celého poutního areálu s jeho rehabilitovanými i novými objekty je posílení kulturní sounáležitosti Čechů a Moravanů se zdůrazněním jejich podílu na formování historie národů Evropy.

Bylo proinvestováno celkem 345 837 000 Kč. Jádrem celého projektu byla obnova velehradské baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje, tvořící centrum historického svědectví a plnící funkci křesťanské poutní svatyně evropského významu. 

Bylo realizováno koncepční architektonické ztvárnění rozlehlých ploch, obklopujících basiliku ze všech stran. Součástí bylo uzavření otevřeného areálu vybudováním nové ohradní zdi s kaplemi prezentací osmi barokních soch. Bude sloužit poutníkům při ochraně před sluncem či deštěm. Bylo vybudováno kapacitně dostačující sociální zařízení pro velký počet poutníků. Celý areál uchoval charakter bývalého cisterciáckého kláštera a byl dotvořen v poutní místo pro potřeby člověka 21. století.

Ze starých hospodářských objektů vznikly rekonstrukcí nové prostory pro multifunkční centrum s informačním centrem, kavárnou a cukrárnou, prodejnou a výstavní galerií, ubytováním pro účastníky sympozií a vzdělávacích akcí. Vznikly zde výstavní prostory s expozicemi dějin bible, výstavou Velehrad na křižovatkách evropských dějin. Z bývalé konírny vznikl moderní sál kardinála Tomáše Špidlíka pro konání přednášek a seminářů.

Velehrad se zaskvěl v nebývalé kráse a zve k návštěvě všechny, kdo se chtějí duchovně a kulturně posílit a obnovit, zavítat na místo vzniku naší křesťanské a kulturní tradice.

Slavnostního zakončení akce byli přítomni zástupci ministerstva kultury, ministerstva pro místní rozvoj, Národního památkového úřadu, olomouckého arcibiskupství zastoupeného arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem. Dále byl přítomen hejtman zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák, provinciál Tovaryšstva Ježíšova, předseda Marice velehradské Mons. Jan Peňáz, provinciál řádu Tovaryšstva Ježíšova P. Josef Stuchlý, správce římskokatolické farnosti Velehrad P. Petr Přádka, zástupci všech prováděcích firem a institucí a četní hosté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám