Hlavní obsah

Na Sedmihorském létě se po divadlech představí první koncert. Přijíždí Pavel Šporcl

Novinky, Jitka Maděrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmihorské léto 2017 odstartovalo svůj osmý ročník dvěma divadly. Miláček Anna se stal nejdelším divadelním představením, které Sedmihorky u Turnova zažily. Bavili se diváci i herci.

Foto: Jitka Maděrová
Článek

Stejně tomu bylo při druhém divadelním představení Hvězdné manýry, kdy diváky uchvátily všechny herecké výkony, největší potlesk si však bezesporu odnesl nezapomenutelný Martin Zounar s Lukášem Vaculíkem.

Po divadlech se na Sedmihorské léto blíží první ze sedmi letošních koncertů. Po dvou letech se na pódiu oblíbeného festivalu objeví Pavel Šporcl. Vystoupí 13. července tentokrát s veleúspěšným projektem Bacha na Šporcla II.

Jedinečné kompletní provedení Bachových koncertů pro housle, smyčce a basso continuo s doprovodem vynikajícího ansámblu dobových nástrojů poprvé uvedl Pavel Šporcl v programu svého turné Bacha na Šporcla v roce 2015 ve zcela vyprodaných kostelích a koncertních síních osmi českých měst.

V Praze a v Brně byl tento program také součástí výjimečného Bach maratónu, v jehož rámci Pavel Šporcl provedl vždy ve třech po sobě jdoucích dnech kompletní Bachovo dílo pro housle. Za tento výjimečný počin sklidil velké uznání odborných hudebních kritiků. A právě toto provedení si budou moci užít diváci v rámci koncertu na Sedmihorském létě ve čtvrtek 13. července.

Kromě nastudovaného Bacha uslyší diváci také virtuózní variace pro sólové housle s názvem Kde domov můj. Samozřejmě to prvotně evokuje hymnu a naši zem, zároveň jde o Šporclovo nejnovější album.

„Kde domov můj je singl s mými variacemi na překrásnou Škroupovu píseň Kde domov můj. Jedná se o šestnáctiminutovou kompozici ve velmi virtuózním stylu. Složil jsem ji proto, abych své posluchače oslovil k národní hrdosti. Provádím ji téměř na všech koncertech a vnímám, že to funguje,” řekl Pavel Šporcl.

„Jsem hrdý na to, že jsem Čech. Myslím si, že pro každého člověka je důležité zdravé sebevědomí. Pokud je nemá, tak se mu špatně žije a ovlivňuje tak negativně i lidi v jeho okolí. Pokud hrdost nemá národ, ohýbá se před jinými národy. Rád bych přispěl k tomu, aby se takové momenty v historii naší země neopakovaly. Po koncertech za mnou lidé chodili se zájmem, že by si variace rádi poslechli i doma. A to mě přivedlo k tomu, nahrát je,” dodal. 

V rámci Sedmihorského léta si diváci mohou užít ještě devět samostatných akcí:

13. 07. – PAVEL ŠPORCL - BACHA NA ŠPORCLA II

13. 07. – PAVEL ŠPORCL - BACHA NA ŠPORCLA II 20. 07. – NEBYLA TO PÁTÁ, BYLA TO DEVÁTÁ - divadelní představení

13. 07. – PAVEL ŠPORCL - BACHA NA ŠPORCLA II 20. 07. – NEBYLA TO PÁTÁ, BYLA TO DEVÁTÁ - divadelní představení 27. 07. – VÁCLAV NECKÁŘ & BACILY se smyčcovým kvartetem

13. 07. – PAVEL ŠPORCL - BACHA NA ŠPORCLA II 20. 07. – NEBYLA TO PÁTÁ, BYLA TO DEVÁTÁ - divadelní představení 27. 07. – VÁCLAV NECKÁŘ & BACILY se smyčcovým kvartetem 01.08. –  AG FLEK - 40 LET NA SCÉNĚ, speciální host: ZHASNI

13. 07. – PAVEL ŠPORCL - BACHA NA ŠPORCLA II 20. 07. – NEBYLA TO PÁTÁ, BYLA TO DEVÁTÁ - divadelní představení 27. 07. – VÁCLAV NECKÁŘ & BACILY se smyčcovým kvartetem 01.08. –  AG FLEK - 40 LET NA SCÉNĚ, speciální host: ZHASNI 03. 08. – HRADIŠŤAN & JIŘÍ PAVLICA

13. 07. – PAVEL ŠPORCL - BACHA NA ŠPORCLA II 20. 07. – NEBYLA TO PÁTÁ, BYLA TO DEVÁTÁ - divadelní představení 27. 07. – VÁCLAV NECKÁŘ & BACILY se smyčcovým kvartetem 01.08. –  AG FLEK - 40 LET NA SCÉNĚ, speciální host: ZHASNI 03. 08. – HRADIŠŤAN & JIŘÍ PAVLICA 17. 08. – MARIE ROTTROVÁ & NEŘEŽ

13. 07. – PAVEL ŠPORCL - BACHA NA ŠPORCLA II 20. 07. – NEBYLA TO PÁTÁ, BYLA TO DEVÁTÁ - divadelní představení 27. 07. – VÁCLAV NECKÁŘ & BACILY se smyčcovým kvartetem 01.08. –  AG FLEK - 40 LET NA SCÉNĚ, speciální host: ZHASNI 03. 08. – HRADIŠŤAN & JIŘÍ PAVLICA 17. 08. – MARIE ROTTROVÁ & NEŘEŽ 19. 08. – PADDY KELLY (frontman KELLY FAMILY) & HAPPY FACES FESTIVAL

13. 07. – PAVEL ŠPORCL - BACHA NA ŠPORCLA II 20. 07. – NEBYLA TO PÁTÁ, BYLA TO DEVÁTÁ - divadelní představení 27. 07. – VÁCLAV NECKÁŘ & BACILY se smyčcovým kvartetem 01.08. –  AG FLEK - 40 LET NA SCÉNĚ, speciální host: ZHASNI 03. 08. – HRADIŠŤAN & JIŘÍ PAVLICA 17. 08. – MARIE ROTTROVÁ & NEŘEŽ 19. 08. – PADDY KELLY (frontman KELLY FAMILY) & HAPPY FACES FESTIVAL 24. 08. – RUKOJMÍ BEZ RIZIKA - divadelní představení

31. 08. – ČECHOMOR

Další informace: www.sedmihorskeleto.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám