Hlavní obsah

Na radnici v Ostravě probíhá výstava návrhů architektonické soutěže

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 27. července je k vidění ve dvoraně radnice centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz výstava architektonické soutěže na bytový dům. Výstava prezentuje na 48 architektonických návrhů z České republiky, Španělska, Itálie, Velké Británie, Nizozemska, Polska a Slovenska.

Foto: Josef Zajíc

Vítězný návrh Michala Palaščáka

Článek

Do soutěže se mohl přihlásit neomezený počet dodavatelů. Podmínky účasti byly přeloženy i do anglického jazyka, aby se jí mohly zúčastnit i zahraniční subjekty.

Předmětem soutěže byl Projekt nového bytového domu v lokalitě Biskupská ulice a ulice Kostelní v bezprostřední blízkosti kostela sv. Václava. Souvisí se snahou o oživení historického centra města, kde je jednou ze základních podmínek úspěchu navýšení počtu rezidentů.

Zajistit podzemní parkovací místa

Na vernisáži ve čtvrtek 26. července představila návrhy starostka centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová spolu s primátorem města Ostravy Tomášem Macurou.

„Pro oživení centra města je nezbytný návrat rezidentů, kterým chceme nabídnout dostupné nájemní bydlení, po němž je poptávka jak mezi mladými, tak i staršími lidmi. Proto ve spolupráci s městem chystáme zástavbu proluky v ulicích Kostelní - Biskupská. Obvod Moravská Ostrava a Přívoz v loňském roce dokončil zastavovací studii. Území je kvůli dříve nekoncepčně vybudovanému vchodu do kolektoru poměrně složité. Jako jedna z podmínek výstavby bytů je zabezpečení odpovídajícího počtu podzemních parkovacích míst,” uvedla starostka Bernfeldová.

Na základě hodnocení odborné poroty zvítězil návrh architekta Michala Palaščáka s proskleným spodním prostorem a částečně prosklenými byty. Navíc budovu rozdělil do dvou objektů, díky čemuž příčná ulička odhaluje pohled na kostel sv. Václava a tvoří pěší zkratku k němu.

Soutěžní porota posuzovala návrhy v tomto složení: závislí členové poroty starostka obvodu Petra Bernfeldová, místostarosta obvodu Dalibor Mouka a vedoucí útvaru hlavního architekta Magistrátu města Ostravy Cyril Vltavský. Dále nezávislí porotci: ostravský architekt Tadeáš Goryczka, architekt z Brna Adam Horák, pražský architekt Tomáš Oth a varšavský architekt Jakub Szvzęsny.

„Projekt, o kterém porota rozhodovala dva dny, splňuje všechny požadavky nejen na soutěž, ale také soudobého napojení na současnou zástavbu. Splňoval bezezbytku to, co chtěla náplň požadavků při zadání architektonické soutěže,” informoval na vernisáži Goryczka.

Druhé místo nevyhlášeno

Pro přítomné zájemce na vernisáži prezentoval záměry, tvorbu a výsledky soutěžního návrhu architekt vítězného návrhu Michal Palaščák a Jana Šipulová s kolektivem, která v soutěži obsadila třetí místo. Druhé místo v soutěži nebylo odbornou porotou uděleno.

Výstava ve dvoraně radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz potrvá do 31. srpna. Přístupná veřejnosti bude ve všední dny od 8 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám