Hlavní obsah

Na první pražské audiostezce můžete poslouchat příběhy památných stromů

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční naučná stezka se v Praze otevře v sobotu 18. října u příležitosti celorepublikových oslav Dne stromů. V rámci akce Putování za památnými stromy budou u jednotlivých velikánů připraveny pro děti zábavné hry.

Foto: Aleš Rudl

Po krásných památných stromech Prahy 12 vás provede nová audiostezka. Slavnostně bude otevřena v sobotu 18. října 2014.

Článek

Audiostezka má 6 zastavení, na kterých se každý bude moci zaposlouchat do historie a zajímavostí o památných stromech na trase. Stačí mít k tomu jen „chytrý“ mobilní telefon a po načtení QR kódu na tabulce nedaleko stromu se spustí příslušná audionahrávka. Takto se jednoduše se dozvíte informace o daném stromě.     

Stezka začíná v pražských Cholupicích a vede krajinou zdejšího přírodního parku. Prvními stromy na trase jsou hraniční duby na okraji přírodní památky Cholupická bažantnice, které jsou nejmohutnějšími stromy na trase.

Dozvíte se též například, u kterého dubu se natáčela scénka z pohádky Třetí princ. Osmikilometrová trasa končí v Komořanech, kde naproti zámku roste krásná lípa, která dříve patřila do jeho zahrad.

Slavnostní otevření bude plné her

V sobotu 18. října bude stezka oficiálně otevřena. „U každého památného stromu budou pro děti připravené soutěže, které jim hravou formou přiblíží život stromu a čím jsou dřeviny důležité pro přírodu i pro člověka,“ uvedla spoluautorka stezky Irena Oupicová. Součástí trasy bude i výstava obrázků dětí ze škol v Praze 12 na téma Příběh stromu.

Startovat můžete mezi 10. a 14. hodinou od hospody U Čámrse v Cholupicích. Pro nejmenší děti je trasa zkrácena na 4 kilometry a končí v Točné.

Nápad vytvořit netradiční naučnou stezku se zrodil před rokem v hlavách mladých dobrovolníků z Hnutí Brontosaurus, kteří spojili své síly s odborníkem na památné stromy v Praze Alešem Rudlem. Akci podpořila grantem Městská část Praha 12.

Reklama

Výběr článků

Načítám