Hlavní obsah

Na Pražský hrad se vrátí česká královna Marie Terezie, otevře sezónu 2017

Novinky, Ivana Kvasnicová

Letní turistickou sezónu na Pražském hradu v sobotu 13. května zahájí Marie Terezie s bohatým doprovodem. V rámci symbolické akce, která letos připadá přesně na den 300. výročí narození české a uherské královny Marie Terezie, budou zdarma otevřeny všechny hlavní návštěvnické objekty.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Průvod v čele s královnou Marií Terezií v kočáře zahájí v sobotu 13. května na Pražském hradě letní turistickou sezónu a připomene 300. výročí narození této panovnice. Královnu, kterou bude v průvodu obklopovat všech jejích 16 dětí a chránit na padesát habsburských vojáků s křesadlovými puškami a šavlemi, doprovodí více než sedmdesát kostýmovaných postav.

Na odkaz Marie Terezie, jediné ženy na českém královském trůně, bude zaměřeno i tradiční výpravné divadelní vystoupení na III. nádvoří Pražského hradu, kde hlavní postavy průvodu sehrají krátkou divadelní inscenaci představující život a dílo této ženy (v 10.15, 12.30 a 14.40 hodin). Po skončení prvního divadelního představení Marie Antoinetta zahájí provoz piknikové louky v Jelením příkopu.

Marie Terezie se narodila 13. května roku 1717 ve Vídni jako nejstarší dcera císaře a krále Karla VI. a Alžběty Kristýny a zároveň jako dědička habsburské monarchie – Karel VI., její otec, byl totiž posledním mužským příslušníkem dynastie. 

V roce 1736, ve svých devatenácti letech, se Marie Terezie vdala za korunního prince lotrinského vévodství, Františka I. Lotrinského. Přestože jde v podstatě o sňatek domluvený Karlem VI., zamilovala se do něj  již ve svých pěti letech. V roce 1740 se pak na základě tzv. pragmatické sankce ujímá moci nad habsburskou monarchií.

Marie Terezie jako první žena v historii se stala českou královnou 12. května 1743 v průběhu slavnostního obřadu v chrámu sv. Víta v Praze. Korunu přijala z rukou olomouckého biskupa Jakuba Arnošta. Její manžel František I. Štěpán Lotrinský byl pak v roce 1745 zvolen římským císařem. 

Marie Terezie zavedla jednotnou měnu, nový systém daní, zreformovala správu, systém měr a vah, soudnictví a školství a podporovala i rozvoj průmyslu. Právě za Marie Terezie byla v roce 1773 zavedena vzdělávací povinnost v podobě povinné výuky dětí od šesti do 12 let, byl zaveden tolar a bankocetle, první papírové peníze.

Zavedla i kontribuci na vydržování armády, založila vojenskou akademii ve Vídni, v rámci finančních reforem stanovila třeba daň z příjmu či daň z hlavy. Zavedla sčítání lidu, zpracováním tereziánského katastru zavedla prověrku držby půdy, jmění i stavu dobytka. Součástí reforem bylo třeba i budování silniční sítě, vznikl nový poštovní řád, modernizovala se krajská správa. 

S Františkem I. Štěpánem měla Marie Terezie šestnáct dětí, které stojí na počátku habsbursko-lotrinské dynastie. Dva z jejích synů, Josef II. a Leopold II., po ní usedli na rakouský trůn, nejmladší dcera Marie Antoinetta se vdala za francouzského krále Ludvíka XVI. a za revoluce byla v roce 1793 popravena gilotinou. Její syn Josefa II., patentem o zrušení nevolnictví či tolerančním patentem otevřel cestu k českému národnímu obrození.

V rámci zahájení sezóny budou zdarma otevřeny všechny hlavní návštěvnické objekty: Starý královský palác, Příběh Pražského hradu, Katedrála sv. Víta, Bazilika sv. Jiří a Zlatá ulička.

Reklama

Výběr článků

Načítám