Hlavní obsah

Na piazzettě před Janáčkovým divadlem bude slavnostně zahájena nová divadelní sezóna

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvodní Open air koncert se bude konat 6. září od 18.00 do 20.30 hod. Poprvé po rekonstrukci Janáčkova divadla opět v krásném prostoru před touto divadelní budovou. Diváci se mohou těšit na ukázky z toho, co nabídne právě se otevírající nová divadelní sezona 2019/2020.

Článek

Národní divadlo Brno má za sebou úspěšnou sezonu. Za nejvýraznější úspěch možno považovat 6. ročník Mezinárodního operního a hudebního festivalu Janáček Brno 2018. Byl rekordní nejen návštěvností 13 278 platících diváků z více než 30 zemí světa, což představuje více než 95% návštěvnosti průměrné.

O pozitivním přijetí diváky i odbornou veřejností svědčí prestižní ocenění The International Opera Awards, které festival zařadilo po bok nejvýznamnějších evropských festivalů. Již nyní jsou v plném proudu přípravy na festival Janáček Brno 2020.

Pro soubor opery byl uplynulý rok návratem domů do opraveného divadla. Rekonstrukce interiéru Janáčkova divadla ve dvou etapách je zdárně ukončena. Nyní probíhá třetí etapa rekonstrukce týkající se exteriéru, konkrétně parčíku za divadlem, příjezdové komunikace a parkoviště pro zaměstnance divadla. Kolaudace se předpokládá v září. Závěrečnou fází bude rekonstrukce restaurace Bohéma.

Baletní soubor NdB vstupuje do velkého výročí. Na začátku této sezony završí 100 let své stálé existence. S tak dlouhou a bohatou historií mnoho souborů na světě není. Vrcholem oslav se stane velké baletní Gala v lednu s účastí zvučných jmen evropských baletních hvězd.

S novou dramaturgií se v činohře rozhodli nelpět na striktním dramaturgickém členění a tím i diváckých okruhů Mahenovy činohry a Reduty. Namísto dělení budov pro „klasiku“ a „experiment“ bude východiskem vhodnost daného prostoru při primárním důrazu na kvalitní dramatický text.

Návštěvníkům se otevře nové zákaznické centrum s večerní pokladnou v Janáčkově divadle, umístěné v přízemí budovy ze strany Rooseveltovy ulice (vchod do bývalé restaurace Bohéma). Otevřeno bude vždy 45 minut před začátkem představení. Moderní prostor nahradí stávající večerní pokladnu ve foyer Janáčkova divadla.

Všechny tří soubory Národního divadla Brno přicházejí do sezony se zajímavou a pestrou programovou nabídkou, řadou premiérových představení, koncertů a dalších zajímavých akcí. Podrobné informace na www.ndbrno.cz.

"Ochutnávku" z programové nabídky nové sezony nabídne již zmíněný program slavnostního zahájení na piazzettě před Janáčkovým divadlem 6. září od šesté hodiny večerní. Pod taktovkou šéfdirigenta Marko Ivanoviće, se sólisty Janou Šrejma Kačírkovou, Pavlou Vykopalovou, Václavou Krejčí Houskovou, Romanem Hozou, Jiřím Sulženkem, Ondřejem Koplíkem a dalšími, spolu se sborem a orchestrem Janáčkovy opery NdB přítomní nahlédnou, co se zatím za oponou chystá.

Reklama

Výběr článků

Načítám