Hlavní obsah

Na novém albu má Eva Pilarová i duety, také s Karlem Gottem a rapperem El Ninem

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Novinkové album vyšlo Evě Pilarové, která jej nazvala Pilarka a přátelé. Nahrávka se objevila ještě před kulatinami, které trojnásobná zlatá slavice oslaví v létě příštího roku. Jde o směs swingovek i vyloženě popových novinek, nechybí přitom ani několik předělávek starších hitů.

Foto: Robert Rohál

Nové album zpěvačky Evy Pilarové nese název Pilarka a přátelé.

Článek

Album otevírá swingová odpichovka Vivat swing, ale během následujících čtyřiceti minut se zpěvačka ke swingové muzice ještě několikrát vrátí, což dokládají písně jako Náš band, Swing dechu, Vstávám nebo Na jednom nádraží. Z autorů, kteří zpěvačku ladí na swingovou vlnu, se uplatňují její kapelník Vít Fiala a Jiří Jay Jelínek.

Novinka obsahuje i dva velké hity Evy Pilarové - duety Rozhoupej zvony a Dotýkat se hvězd. Zatímco "rozhoupané zvony" kdysi nazpívala s Jaromírem Mayerem a teď s Alešem Cibulkou, v případě "dotýkání hvězd"(z filmového muzikálu Kdyby tisíc klarinetů) se spojila po čtyřiapadesáti letech s původním pěveckým partnerem - Karlem Gottem. Výsledkem je jiskřivá nahrávka, "nadupaná" spoustou pěveckých fines obou interpretů.

Dalším exkluzívním partnerem je v osvědčeném Montiho čardáši pěvecky excelentní Vojtěch Dyk, s nímž hlavní protagonistka ale nespolupracuje poprvé. Naopak poprvé se tak stalo v nahrávce Brno, kde vedle zní rapper El Nino.

Působivé a melodicky nápadité jsou i nové tři dvojzpěvy, které zpěvačka nazpívala s Tomášem Ringelem (Řeka), Josefem Voltrem (Pták Fénix) a Janem Onderem (Tak zpívej dál) - jde o písně z pera Romana Šandora s texty Denisy Markové a Romana Bukovjana.

Jde o písně nového střihu, ale i v nich Eva Pilarová uplatňuje šarm a plejádu barev a odstínů, ze zpěvu je cítit cit pro žánr, drive i jakási muzikální ležérnost - ještě aby ne za ty prozpívané roky.

Dramaturgicky zajímavé i stylově vyvážené album Pilarka a přátelé umocňují precizní aranžmá stejně jako dokonalý zvuk studiové kapely, v níž v Mercury studiu Rokycany zasedli muzikanti jako Vít Fiala, Charlie Blažek, Petr Zeman, Roman Hasnedl, Erich Ciompa, Roman Šandor, Vladimír "Boryš" Secký, Lukáš Koudelka a Jiří Jay Jelínek.

Zajímavá je skutečnost, že je album sestaveno většinou původních písniček, jen dvě jsou zahraniční provenience - Montiho čardáš a Rozhoupej zvony, což je písnička německého zpívajícího autora Franka Schöbela, kterou otextoval Zdeněk Borovec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám