Hlavní obsah

Na Náplavku dorazí svatý Martin. Přiveze mladé víno a pečenou husu

Novinky, Petra Ďurčíková

Celkem 52 stánků, 24 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude sedmý ročník festivalu mladých vín Svatomartinské slavnosti a pečená husa. Ten proběhne 11. listopadu od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2.

Foto: Archetyp, zapsaný spolek

Na akci bude kolem 5500 lahví mladého vína

Článek

Svatomartinské víno může být podle tradice poprvé veřejnosti nabízeno 11. listopadu v 11 hodin, návštěvníci Náplavky tak budou mezi prvními, kdo letošní ročník vín ochutná. A bude z čeho vybírat.

„Na akci svá mladá vína představí 24 českých a moravských vinařství, která dovezou kolem 5500 lahví. K dispozici budou také tichá vína a pro zahřátí oblíbený ,svařák‘. Víno se bude degustovat z takzvaných OIV sklenic, které budou společně s katalogem a propiskou součástí degustačních setů. Ty se budou na místě prodávat za sto korun,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.

Zájem o mladá vína roste 

Tradice pití mladých vín pod jednotnou značkou svatomartinské v Česku sílí. Označení mohou nést pouze vína vyrobená výhradně v Česku z omezeného počtu odrůd vinné révy. Vinaři jen tohoto vína dodají na trh každý rok přes dva milióny lahví.

„Poptávka po svatomartinských vínech každým rokem stoupá. Jedná se o mladá vína z letošní sklizně, jejichž výroba je mnohem kratší než u klasických vín. Přesto mají příjemnou ovocitost a svěžest. Letošní vína budou velmi dobrá, byť byly během sezóny a hlavně před sklizní horší klimatické podmínky,“ shrnul Vladimír Šabata z vinařství Šabata, které se festivalu účastní už posedmé.    

Víno a husa patří k sobě

Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat.

„Těšit se mohou na husí pečínku s knedlíkem, lokšemi nebo těstovinami a s cibulovým bílým a červeným zelím, restovaná husí játra, pečené hřbety, husí kaldoun, chybět nebudou oblíbené husí burgery nebo husí ragú se zeleninou a další husí pochoutky,“ řekl Jiří Sedláček.

Husí maso: dobré a zdravé 

Husí maso obsahuje minerální látky, bílkoviny a vitamíny, patří mezi tmavá a vysoce energetická masa. „Jemná chuť husího masa je dána tím, že převážná část potravy je tvořená trávou. Kromě toho se na kvalitě a vyzrálosti masa projevuje i délka odchovu, která trvá čtyři až šest měsíců. Husí sádlo má nejpříznivější poměr zdravých nenasycených mastných kyselin ze všech živočišných tuků,“ řekl Vladislav Kubec z farmy Holýšov.

Vedle husích specialit nabídnou slavnosti i řadu dalších dobrot. „Stánkaři budou prodávat různé tvrdé i částečně zrající sýry, kvalitní uzeniny, guláše, topinky s česnekem, škvarkové tyčinky, husí i kachní paštiky nebo francouzské cibulové koláče rovnou z pece, v nabídce nebudou chybět ani bezmasé pokrmy. Pamatováno je i na pivaře, kterým uhasí žízeň pivo z Kounického minipivovaru,“ popsal Jiří Sedláček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám