Hlavní obsah

Na monumentálním modelu Prahy je vidět i ničivou povodeň roku 2002

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zprvu jen pár obydlených míst v pražské kotlině. To po hájích sloužili uctívači Svantovíta tajemné obřady. Pohany vystřídali křesťané, na místě chýší rostla hradiště. Století přinášela kolem Vltavy stále více lidí i domů, najednou tu stojí žižkovský vysílač a Prahou jezdí metro.

Foto: Vratislav Konečný

Celkový pohled na model Prahy

Článek

Rozvoj metropole uvidíte na obrovském modelu. V místnosti stojí modely dva, ten velký celoměstský, v rohu místnosti pak papírový Starého Města a Malé Strany páně Šípa. Oba fortelné, Šípův až filigránsky detailní.

Sloužil i k výuce architektů

Model pražské aglomerace slouží i jako výuková pomůcka, jezdí se na něj dívat architekti z celého světa. Je překonaný, zastaralý v době počítačové animace, ale svou precizností stále láká návštěvníky.

Až se půjdete podívat do Království železnic v Praze na Smíchově (Stroupežnického 23) na mašiny, rozhodně ho nevynechejte. Původní plán z roku 1975 měl v zadání vytvořit model Prahy v měřítku 1:500, který by obsáhl celé její území a dokumentoval vývoj a změny v důsledku nové výstavby a přestavby.

Ukázalo se, že bude příliš velký. Model v měřítku 1:1000 je složen z vrstvené lepenky, milimetr představuje výškový metr. Autoři ing. arch. Vlastimil Slíva s Jiřím Strakou se dali do díla v roce 1980, postupně vzniklo 305 sekcí o rozměrech 50 x 62,5 cm. Historické jádro a podstatná část zastavěného území Prahy pokrývá 115,2 metrů čtverečních, ve skutečnosti se jedná o 11 812 hektarů pražské aglomerace.

Podle modelu se téměř 30 let posuzoval rozvoj města a umístění nových staveb v Praze, chybí jen Praha 5, ta nebyla výrobně zahájena. V expozici ji nahrazuje mapový list.

Pomocí tlačítek na obrazovkách můžete model setmít, poté se po něm pohybovat. Objeví se středověká Praha, obě města na vltavských březích za vlády Karla IV. rozrůstání v baroku, kliknutím se rozsvítí kostely, věže, mosty, jednotlivé části. Komunikace se dělí na silniční, železniční a tramvajové. Stavbu dokončili v roce 2000.

Některé moduly měly více variant, budovy jsou z plexiskla. Na setmělé ploše se prozáří trasy metra, sportoviště, nádraží, ale také den po dni ničivá povodeň roku 2002. Je nasvícena na modelu (viz foto).  Budete se divit, s jakou architektonickou logikou bylo město založeno, že se jeho vnitřních částí voda téměř netknula. Pomocí směrových kamer najdete 400 míst. Stiskem tlačítka se nasvítí. K jednotlivým partiím texty vytvořila Pražská informační služba.

Impozantní papírový model pana Šípa

Prvotním impulsem bylo přání vnučky, chtěla nějaký domeček. Rudolf Šíp vyráběl model Prahy podle Langweilovy předlohy 12 let, v lecčems svého učitele předstihl. Uvidíte Prahu tak, jak vypadala ve 30. letech 19. století. Přes 2000 domů, 20 kostelů, 9 synagog a 5 věží historického jádra.

Na díle začal pracovat v roce 1965. Po 30 let byl unikát ukryt před zraky veřejnosti po různých skladištích a sklepech. Uvidíte Prahu tak, jak již dnes nemůžete. Břehy Vltavy neupravené náplavkami a další regulací, katedrálu sv. Víta na Hradě bez charakteristických věží, které byly dokončeny později, a dokonce nenajdete ani Národní divadlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám