Hlavní obsah

Na Kupku se stojí fronta

Novinky, Dana Ehlová

V neděli 20. ledna se ve 22 hodin naposledy zavřou ve Valdštejnské jízdárně v Praze vstupní dveře a skončí rozsáhlá retrospektivní výstava děl Františka Kupky, průkopníka a hlavního představitele abstraktní malby a jedné z nejvýznamnějších osobností českého umění vůbec.

Foto: Dana Ehlová

Pohled do Valdštejnské jízdárny v těchto dnech.

Článek

Výstavu nazvanou František Kupka 1871–1957 připravila Národní galerie Praha ve spolupráci s francouzským Reunion de musées nationaux Grand Palais a Ateneum Art Museum v Helsinkách.

Prostor Valdštejnské jízdárny vyplnily tematické celky, díky nimž mohou návštěvníci sledovat umělcovu cestu od symbolismu k abstrakci, u jejíhož zrodu stál.

Díky součinnosti s francouzským institutem vznikla jedinečná sbírka olejomaleb, prací na papíře, tiskovin a dokumentačních materiálů ze sbírek Národní galerie, pařížského Centre Pompidou, newyorského Guggenheim Museum nebo vídeňské Albertiny.

V pařížském Grand Palais, kde byla výstava prezentována na jaře 2018, ji zhlédlo téměř čtvrt milionu lidí a také u nás se těší velkému zájmu. Na Kupku se stojí doslova fronta.

Vidět nejzásadnější Kupkova díla, stejně jako prostřednictvím tří set obrazů a děl vnímat vývoj jeho tvorby od raných prací z devadesátých let 19. století až po abstraktní práce z padesátých let 20. století, se zejména starší generaci už určitě nepoštěstí, a tak návštěva této expozice je pro mnohé vskutku výjimečným zážitkem.   

Reklama

Výběr článků

Načítám