Hlavní obsah

Na Křivoklátě se o adventu nudit nebudete

Novinky, Petra Kulhánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O druhém a třetím adventním víkendu si nenechte ujít návštěvu hradu Křivoklátu. Přivítá vás vánočně vyzdobený hrad, nádvoří zaplněné stánky řemeslníků a všudypřítomná vůně nejrůznějších dobrot, ale i bohatý kulturní program. K cestě na Křivoklát můžete použít i mimořádné historické vlaky.

Foto: Petra Dolanská
Článek

Originální dřevěné hračky, vyřezávané betlémy, dárky a dekorace z přírodních materiálů, výrobky z kůže, ozdobné perníčky, nebo šperky dokonce až dalekého Španělska, nic z toho nenajdete v běžných obchodech.

Návštěvu Křivoklátu můžete spojit s nákupem originálních dárků pro své blízké. Na dolním hradním nádvoří budou nabízet své výrobky výrobci regionálních produktů, jakými jsou například medovina, františky, nebo pivo, ale i sušené ovoce ze sadů na Křivoklátsku. Při práci budete moci obdivovat kováře, skláře, řezbáře, drátenice nebo krajkářky. Z pochutin se můžete těšit lázeňské oplatky, turecký med, cukrářské dobroty, čerstvě praženou kávu nebo domácí uzeniny.

Vybere si každý

Program na dolním hradním nádvoří se ponese v duchu zábavy a lidových tradic. Opět se setkáme s vynikajícím kejklířem Vojtou Vrtkem, křivoklátským flašinetářem, ale po náročné pouti po českých domácnostech i s Mikulášem, andělem a čerty. Mikulášská nadílka na Křivoklátě proběhne v sobotu 8. prosince od 14. hodin.

V sobotu 8. prosince se bude kulturní program odehrávat nejen na dolním nádvoří, ale odpoledne od 15:00 také v Královském sále. Vystoupí zde pěvecký sbor SUDOP pod vedením dirigenta Tomáše Čechala s programem, který k adventní době neodmyslitelně patří. Zaposloucháme se do tónů rorátů - typicky českých liturgických zpěvů, které nemají v evropské kultuře obdoby a České mše vánoční, kterou před více než 200 lety složil rožmitálský kantor Jakub Jan Ryba.

Vyvrcholením celodenního programu bude od 19. hodin koncert brněnské skupiny Kamelot. Ten proběhne v prostorách bývalého pivovaru na dolním hradním nádvoří.

Betlémy patří k vánocům již přes 800 let. V prostorách Purkrabství bude proto o všech adventních víkendech zpřístupněn unikátní betlém, který průběžně vzniká v rámci letního řezbářského symposia Křivořezání.

V čase adventním nás ve vyzdobené křivoklátské hradní kapli čekají také dvě mše svaté, o druhé a třetí adventní neděli vždy v 10.30 hodin. Vánoční mše se bude sloužit 26. prosince, taktéž o půl jedenácté.

Přijeďte zažít neopakovatelnou atmosféru vyzdobeného a nejrůznějšími pochoutkami provoněného hradu.

Mimořádným vlakem na Křivoklát

Z Plzně – hlavního nádraží vyjíždí historický vlak v sobotu 8. prosince v 9.30. O týden později se můžete  svézt dokonce historickým vlakem taženým parní lokomotivou Šlechtična. Tento vlak vyjíždí v sobotu 15. prosince v 9.03 z Prahy- Braníka. Majitelé jízdenek z těchto vlaků mají slevu 50% na vstup do I. prohlídkového okruhu hradu – Gotických paláců.

Na závěr pár praktických poznámek pro návštěvníky: Vstupné na advent je 60,- a 40,- Kč, vstupné na večerní koncert Kamelotů je 250,- Kč. Ne všechny hradní prostory je možné v zimním období vytopit. Počítejte proto s rozdíly teplot v jeho jednotlivých částech. Vytopen bude Královský sál a prostory bývalého pivovaru na dolním hradním nádvoří. Chcete-li navštívit pouze některou z bohoslužeb, není třeba kupovat vstupenku do hradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám