Hlavní obsah

Na jihu Čech zaznamenali v pátek hygienici 11 nových případů COVID-19, v regionu je 69 pozitivních

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu Čech zaznamenali v pátek 27. března hygienici 11 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k páteční 18. hodině v regionu zvýšil na 69. První případ byl zjištěn na Jindřichohradecku, které jako poslední jihočeský okres dosud vykazovalo nulu.

Foto: Jihočeský kraj
Článek

„Dnes vyšetřily laboratoře Nemocnice České Budějovice, Biologického centra Akademie věd ČR a Nemocnice Strakonice celkem 250 suspektních vzorků od osob, u nichž lékaři vyslovili podezření na možné onemocnění COVID-19. Jedenáct z nich bylo pozitivních. V dnešní osmnácté hodině jsme tak na území našeho kraje evidovali celkem devětašedesát pozitivně testovaných osob,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS JčK) Kvetoslava Kotrbová.

Mezi nemocnými je v současné době 44 žen a 25 mužů, převážně ve věku od 25 do 65 let. „Dvacet nemocných má trvalé bydliště na Strakonicku a devatenáct na Českokrumlovsku. Třináct je z Českobudějovicka, jedenáct z Prachaticka, tři z Táborska a dva z Písecka. První případ byl dnes zjištěn na Jindřichohradecku, v posledním jihočeském okrese, který si stále udržoval nulu,“ konstatovala šéfka jihočeských hygieniků.

Podle hygieniků je důležité, že se díky testování daří zachycovat v terénu více pozitivních osob a umísťovat je do karantény. Tím se snižuje počet skrytých potenciálních nosičů. „V jižních Čechách testujeme opravdu masivně, což je z epidemiologického hlediska nesmírně pozitivní, jsou zřízena externí odběrová místa u nemocnic a vytížené laboratoři českobudějovické nemocnice ulevila pomoc laboratoře strakonické nemocnice a Biologického centra Akademie věd ČR,“ doplnila Kotrbová.

Podle epidemioložky jihočeské KHS MUDr. Jitky Luňáčkové už bylo pro podezření na onemocnění COVID-19 na jihu Čech indikováno k vyšetření celkem 2800 osob. V povinné karanténě se jich k páteční 18. hodině nacházelo 2114.

Indikace k odběru na vyšetření COVID-19 stanovují praktičtí lékaři, infektologové a lékaři oboru epidemiologie. „Pacienti jsou směrováni do odběrových míst, která jsou zřizována mimo zdravotnická zařízení tak, aby vnitřní prostory zdravotnických zařízení nebyly kontaminovány. V provozu jsou v Českých Budějovicích, Strakonicích, Táboře, Jindřichově Hradci a Prachaticích. Další odběrové místo se připravuje v Písku. Začít fungovat by mělo v pondělí,“ poznamenala MUDr. Luňáčková.

Seznam odběrových míst je k dispozici na webové adrese: https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-odberovych-center/. „Pacienti se k odběru dostaví vlastním autem. Pokud tuto možnost nemají, mohou požádat svého lékaře o odeslání mobilního odběrového týmu do místa jejich pobytu,“ doplnila epidemioložka. Na výsledky testů se čeká doma a čekající po tuto dobu se musí chovat jako v karanténě.

Reklama

Výběr článků

Načítám