Hlavní obsah

Na jihu Čech je v současnosti 4500 kováků

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOVO, největší odborový svaz (OS) v České republice, působí v současné době v 58 strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má bezmála 4500 členů, což představuje přibližně 23 procent všech zaměstnanců těchto firem.

Foto: Lenka Pokorná

Kováci se umí ozvat. Na snímku z protestní akce v roce 2003 zcela vpravo dlouholetý předák OS KOVO a od dubna 2014 předseda ČMKOS Josef Středula.

Článek

V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance bez výjimky. Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov, Groz-Beckert, Schneider Electric, Reinfurt, Klima, Dura a další.

„Ze statistik vyplývá, že přestože výhody z uzavřených kolektivních smluv týkajících se především mezd, zaměstnaneckých benefitů či zlepšování pracovních podmínek, využívají všichni zaměstnanci firem, kde KOVO působí, k odborům se oficiálně hlásí pouze každý čtvrtý zaměstnanec,“ uvedl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje a předseda Základní organizace OS KOVO Groz-Beckert Czech Č. Budějovice Jan Švec.

Poznamenal, že mezi lidmi dosud přežívají různé mýty o odborech pocházející ještě z doby před listopadem 1989. Další pak vytváří dnešní nejistota a obavy ze ztráty zaměstnání. Odbory jsou přitom často jedinou organizací, která dokáže práva zaměstnanců účinně hájit.

„Velmi často jsme svědky obav z toho, že členství v odborech zaměstnanci zkomplikuje život ve vztahu k zaměstnavateli. Opak je ale pravdou. Odbory velmi pečlivě sledují dodržování kolektivních smluv stejně jako plnění všech ustanovení zákoníku práce či dodržování zásad bezpečnosti práce. Všem našim členům poskytujeme v případě potřeby například bezplatnou právní pomoc a zastoupení při řešení různých pracovněprávních sporů,“ zdůraznil Švec.

Situace se postupně mění a zájem o členství v odborech pomalu roste. Viditelně i mezi mladými, kteří nemají strach vystoupit z anonymity a veřejně hájit svá práva. „V loňském roce jsme přijali 504 nových členů, což je 11,3 procenta z celkového počtu členů. Vznikla nová organizace Mektec CZ České Budějovice, v níž bylo koncem roku evidováno 125 členů, a organizovanost činila 40,3 procenta. K největšímu nárůstu členské základny pak došlo v základní organizaci Robert Bosch, kde se počet členů zvýšil z 379 na 503 členů, tím se tato organizace stala třetí největší,“ konstatoval Švec.

OS KOVO je v současnosti moderní zaměstnaneckou organizací v kovoprůmyslu, která úzce spolupracuje s podobnými profesními sdruženími v celé Evropě. Regionální pracoviště OS KOVO působící ve všech krajích ČR, jihočeské sídlí ve vlastním objektu českobudějovického Metropolu na Senovážném náměstí, disponují vlastními specialisty pro kolektivní vyjednávání, ekonomiku, bezpečnost práce a pracovní právo.

„Cílem kolektivního vyjednávání by mělo být minimálně udržení reálné mzdy, to znamená růst výdělku v předpokládané výši inflace, a to se v naprosté většině firem, kde OS KOVO působí, daří. Růst tarifních mezd u nově sjednaných kolektivních smluv se pohybuje v průměru minimálně od dvou do čtyř procent,“ připomněl vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO České Budějovice Rudolf Tkáč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám