Hlavní obsah

Na hradě Svojanov ožijí postavy z pověstí

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa hradu Svojanov nachystala pro návštěvníky podzimní překvapení. Po večerních prohlídkách v duchu romantiky a poté i gotiky přišly na řadu prohlídky s příběhy ze svojanovských legend.

Foto: Květa Korbářová

Hrad Svojanov je opředený tajemnými legendami. Postavy z nich ožijí 28. a 29. října 2016. (foto: archiv hradu)

Článek

„Dva říjnové dny věnujeme tajemným postavám. Máme naplánované jak odpolední tak večerní prohlídky hradu, které budou zaměřené na legendy z minulosti sídla,“ uvedl kastelán hradu Miloš Dempír.

Historické příběhy přiblíží svým výkladem nejen průvodci, ale právě i hrané scény, které se budou prohlídkami prolínat. V podvečerních, ale hlavně ve večerních hodinách budou mít hradní pověsti tu správnou atmosféru. Ne nadarmo jsou nazvané „Svojanovské stíny“. Zda se při těchto speciálních prohlídkách setkáte s malou Kateřinkou, bílou paní, Závišem z Falkenštejna či s krutým správcem Rašínem, je prozatím tajemstvím.

Svojanovské stíny jsou příslibem jedinečného zážitku, proto byste si měli datum včas zapsat do svých kalendářů. Prohlídky s postavami ze svojanovských legend jsou naplánované na 28. a 29. října od 15.45 hodin, další pak v pětačtyřicetiminutových intervalech. Chcete mít jistotu, že o příběhy s nádechem tajemna a „duchařiny“ nepřijdete? Rezervujte si vstupenky předem. „Pokud to bude možné, vyhovíme všem zájemcům, kteří na prohlídky přijedou. Doporučujeme ale, aby se předem objednali, a to na e-mailu info@svojanov.cz nebo na telefonním čísle 461 744 124,“ připomněl kastelán.

To však není jediné překvapení, které správa hradu pro milovníky historie připravila. Až do konce letošní sezony si mohou oblíbenou památku prohlédnout za poloviční cenu. „Pokud si návštěvníci zakoupí vstupenku na prohlídkový okruh A, případně B, mají automaticky nárok na prohlídku druhého okruhu zdarma,“ upřesnil Miloš Dempír. Tato akce platí pro běžné prohlídky hradu, nikoliv pro Svojanovské stíny.

Hrad Svojanov je v říjnu otevřený každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin, od listopadu do 11. prosince pak o sobotách, nedělích a ve svátek od 10 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám