Hlavní obsah

Na hledání Stromoucha si jaksepatří posvítilo sluníčko

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka zajistil již 17. ročník jarního turistického pochodu Hledání Stromoucha, který odstartoval v sobotu 4. března s rekordní účastí mladé i starší generace včetně doprovodu slunečních paprsků.

Foto: Lukáš Prokeš

Hledání Stromoucha, ochránce bývalého hradu Lanšperka se stalo tradicí prvního jarního turistického pochodu.

Článek

Na základě pověsti o lesním muži s tělem pokrytým kůrou, který se za vlády Přemysla Otakara II. stal ochráncem hradu Lanšperka, byla vytvořena tradice hledání tohoto hodného skřítka, který dostal jméno Stromouch.

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka tak pořádá již po sedmnáct let první sobotu v měsíci březnu turistický pochod na zříceninu hradu Lanšperka, který zároveň otevírá jarní turistickou sezonu. Mimo hledání skřítka Stromoucha, který v hostinci na Podhradí uděluje kontrolní razítka, je navíc lákadlem příroda probouzející se ze zimního spánku, která lemuje cesty jehnědami a kočičkami a v chráněné oblasti Údolí Sejfů nabízí pohled na louku plnou bledulí.

Věhlas akce i této krásy přírody láká každým rokem stále více účastníků, kdy v letošním roce to bylo již 576. Od ranních hodin v sobotu 4. března přicházeli četní místní obyvatelé i z okolí včetně účastníků ze vzdálených míst celé České republiky. Tento pochod nevynechal ani pravidelný zahraniční účastník Kvetoslav Lunstzer z Popradu.

Místem startu byl Restaurant Chaplin, který nahradil pivnici U Skoby, a kde účastníci dostali mapku vybrané cesty. Na dvě nejoblíbenější trasy vhodné pro rodiny s dětmi a jejich čtyřnohý doprovod se přihlásilo na 10 km 212 zájemců a na rozšířenou trasu 15 km dlouhou s návštěvou Černovíra 237.

Zdatnější turisté, kteří si přišli pro razítko do knížky pochodových záznamů o absolvovaných kilometrech v roce 2017, zvolili náročnější trasy rozšířené o prohlídku Valdštejna, Horákovy kaple, Mariánské hory a Letohradu, a tak 56 turistů zvolilo 25 km, 27 35 km a stejný počet 50 km. Nabídky hvězdicového pochodu (odkudkoli do Ústí nad Orlicí a zpět) využilo 17 zájemců.

V cíli byl pak odměnou účastenský list, turistické vizitky, sborové listy a tradiční perníček. V restaurantu čekalo chutné občerstvení a navíc vzhledem k teplému počasí tohoto dne i posezení na venkovní verandě.

Všem se podařilo bez problémů zdolat vybranou trasu, jen pejska Fida musel páníček utěšovat, že není jeho vinou, že jejich rodina zabloudila. Koneckonců se nic nestalo, když si zkrátili cestu o 3 km.

Sborové listy byly zároveň pozvánkou na další tři akce, a to na červnový jubilejní 10. ročník Lanšperským panstvím, který je určen pro cyklisty i pěší s turistickým výletem v délce 20 a 12 km (Lanšperk a zpět) a navíc s pohádkovou trasou pro rodiče s dětmi. Další akcí mimořádně v letošním roce bude 7. října Padesátka paní Stromouchové jako hvězdicový pochod ke kulatému jubileu Evy Biedermanové a závěrečný podzimní pochod Podorlické putování.

Přátelské posezení ukončily písničky s kytarou, kdy text kapely Focus rock Pionýři, pionýři, malované děti, nasedají do lodiček, jako šipka letí byl záludnou připomínkou, že mládí není období života, ale duševní stav.

Reklama

Výběr článků

Načítám