Hlavní obsah

Na festivalu Hudební léto Kuks opět vystoupí řada špičkových interpretů

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

8. ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks se bude konat od 24. června do 19. srpna a nabídne celkem pět koncertů. Zahájení se tentokrát uskuteční v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové a půjde o slavnostní koncert k 200. výročí nalezení Rukopisu královédvorského.

Foto: Hudební léto Kuks (archiv)

8. ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks se bude konat od 24. června do 19. srpna a nabídne celkem pět koncertů.

Článek

Na zahajovacím koncertu vystoupí houslový virtuos a profesor na Institute of Music v Clevelandu Ivan Ženatý a Filharmonie Hradec Králové.  

Další koncerty již tradičně proběhnou v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu, vždy od 18 hodin. Představí se na nich řada špičkových interpretů – španělský kytarista Marco Socías, rakouský tenorista Virgil Hartinger, ale i Wihanovo kvarteto, Ensemble Inégal a další. Tradičně zazní i novodobá premiéra z kukského archivu a světová premiéra skladby, tentokrát od profesora pražské AMU Juraje Filase, jehož díla jsou opakovaně uváděna i v newyorské Carnegie Hall.  

Program zahajovacího koncertu 24. června v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové bude dramaturgicky spjat s rukopisnou tematikou. Na téma Rukopisu královédvorského vznikla Fibichova symfonická báseň Záboj, Slavoj a Luděk a opera Záboj Josefa Leopolda Zvonaře, z níž zazní předehra prvního dějství. Inspirací Smetanovy Slavnostní předehry C dur byla postava Libuše a její proroctví. Vrcholem večera pak bude provedení Koncertu a moll op. 53 pro housle a orchestr Antonína Dvořáka v provedení Ivana Ženatého a Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Vojtěchem Spurným.

Druhý koncert se uskuteční stejně jako všechny následující v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu, kam už v sobotu 8. července zavítá špičkový španělský kytarista Marco Socías, který byl ve své době nejmladším profesorem kytarové hry ve Španělsku. Program jeho koncertu bude navíc sestaven pouze ze španělské hudby a zazní legendární kompozice Asturias Isaaca Albénize, Alhambra Francisca Tárregy a další.

Třetí koncert 22. července nabídne přední české komorní seskupení - Wihanovo kvarteto. Na rozdíl od předchozích koncertů, které jsou zaměřeny na výhradně českou a španělskou hudbu, uslyší návštěvníci kvartety skladatelů různých národností. V úvodu půjde o Smyčcový kvartet B dur Jana Václava Stamice, od jehož narození si letos připomínáme 300 let. Další dva kvartety pocházejí od největších mistrů své doby - Smyčcový kvartet G dur op. 54, č. 1 Josepha Haydna a Smyčcový kvartet f moll op. 95 Ludwiga van Beethovena.

V sobotu 5. srpna se publiku představí rakouský tenorista Virgil Hartinger spolu se souborem Ensemble Inégal a uměleckým vedoucím Adamem Viktorou. Kromě instrumentálních koncertů A. Vivaldiho a J. J. I. Brentnera bude na programu In te Domine speravi J. Rosenmüllera a Händelova kantáta Look down, harmonious saint. Tradičně festival obohatí i novodobá premiéra z kukského archivu, letos půjde o Alma redemptoris mater in G od milosrdného bratra a kukského regenschori Wernera Hymbra.

Festival uzavřou 19. srpna trumpetista Marek Zvolánek a varhaník Pavel Svoboda. Po skladbách barokních mistrů D. Buxtehudeho, G. Ph. Telemanna, J. S. Bacha a dalších vyvrcholí koncert světovou premiérou skladby profesora pražské AMU Juraje Filase. Jeho kompozice je inspirovaná jednou z tzv. šporkovských árií, v tomto případě Čarodějnickou árií. Skladatel ji pojal jako Sonátu pro trubku a varhany - "Kuks – Hexen - Aria“.

Reklama

Výběr článků

Načítám