Hlavní obsah

Na festivalu Hudební léto Kuks opět vystoupí řada špičkových interpretů

Novinky, Dana Ehlová

8. ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks se bude konat od 24. června do 19. srpna a nabídne celkem pět koncertů. Zahájení se tentokrát uskuteční v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové a půjde o slavnostní koncert k 200. výročí nalezení Rukopisu královédvorského.

Foto: Hudební léto Kuks (archiv)

8. ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks se bude konat od 24. června do 19. srpna a nabídne celkem pět koncertů.

Článek

Na zahajovacím koncertu vystoupí houslový virtuos a profesor na Institute of Music v Clevelandu Ivan Ženatý a Filharmonie Hradec Králové.  

Další koncerty již tradičně proběhnou v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu, vždy od 18 hodin. Představí se na nich řada špičkových interpretů – španělský kytarista Marco Socías, rakouský tenorista Virgil Hartinger, ale i Wihanovo kvarteto, Ensemble Inégal a další. Tradičně zazní i novodobá premiéra z kukského archivu a světová premiéra skladby, tentokrát od profesora pražské AMU Juraje Filase, jehož díla jsou opakovaně uváděna i v newyorské Carnegie Hall.  

Program zahajovacího koncertu 24. června v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové bude dramaturgicky spjat s rukopisnou tematikou. Na téma Rukopisu královédvorského vznikla Fibichova symfonická báseň Záboj, Slavoj a Luděk a opera Záboj Josefa Leopolda Zvonaře, z níž zazní předehra prvního dějství. Inspirací Smetanovy Slavnostní předehry C dur byla postava Libuše a její proroctví. Vrcholem večera pak bude provedení Koncertu a moll op. 53 pro housle a orchestr Antonína Dvořáka v provedení Ivana Ženatého a Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Vojtěchem Spurným.

Druhý koncert se uskuteční stejně jako všechny následující v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu, kam už v sobotu 8. července zavítá špičkový španělský kytarista Marco Socías, který byl ve své době nejmladším profesorem kytarové hry ve Španělsku. Program jeho koncertu bude navíc sestaven pouze ze španělské hudby a zazní legendární kompozice Asturias Isaaca Albénize, Alhambra Francisca Tárregy a další.

Třetí koncert 22. července nabídne přední české komorní seskupení - Wihanovo kvarteto. Na rozdíl od předchozích koncertů, které jsou zaměřeny na výhradně českou a španělskou hudbu, uslyší návštěvníci kvartety skladatelů různých národností. V úvodu půjde o Smyčcový kvartet B dur Jana Václava Stamice, od jehož narození si letos připomínáme 300 let. Další dva kvartety pocházejí od největších mistrů své doby - Smyčcový kvartet G dur op. 54, č. 1 Josepha Haydna a Smyčcový kvartet f moll op. 95 Ludwiga van Beethovena.

V sobotu 5. srpna se publiku představí rakouský tenorista Virgil Hartinger spolu se souborem Ensemble Inégal a uměleckým vedoucím Adamem Viktorou. Kromě instrumentálních koncertů A. Vivaldiho a J. J. I. Brentnera bude na programu In te Domine speravi J. Rosenmüllera a Händelova kantáta Look down, harmonious saint. Tradičně festival obohatí i novodobá premiéra z kukského archivu, letos půjde o Alma redemptoris mater in G od milosrdného bratra a kukského regenschori Wernera Hymbra.

Festival uzavřou 19. srpna trumpetista Marek Zvolánek a varhaník Pavel Svoboda. Po skladbách barokních mistrů D. Buxtehudeho, G. Ph. Telemanna, J. S. Bacha a dalších vyvrcholí koncert světovou premiérou skladby profesora pražské AMU Juraje Filase. Jeho kompozice je inspirovaná jednou z tzv. šporkovských árií, v tomto případě Čarodějnickou árií. Skladatel ji pojal jako Sonátu pro trubku a varhany - "Kuks – Hexen - Aria“.

Reklama

Výběr článků

Načítám