Hlavní obsah

Na českokrumlovském zámku zemřel šílený vrah Julius Caesar, syn Rudolfa II.

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Don Julius Caesar d'Austria byl nejstarším levobočkem císaře Rudolfa II. a jeho milenky Kateřiny Stradové. S ní měl císař šest dětí. Zprvu nadějný mladík podědil po Habsburcích jen to nejhorší. Pozvolna propadl šílenství, nakonec na Krumlově zabil a ohavně rozsekal svou milenku Markétu Pichlerovou.

Foto: Vratislav Konečný

Hrádek s renesanční vyhlídkovou věží

Článek

Markétě říkali Mušle. Bylo jí 16 let, když se stala Juliovou milenkou. Lazebníkova dcera, císařský syn, vztah jako z románu.

Z centra dominia provinční sídlo 

Českokrumlovská rezidence po odchodu Petra Voka začala chátrat. Tři století vládli Rožmberkové jihočeskému dominiu. Petr byl poslední z rodu, panství bylo zadluženo, 26. října 1601 ho prodal císaři.

Po Pražském hradu je Krumlov naším největším šlechtickým areálem. Založili ho Vítkovci, v roce 1302 přešel na Rožmberky. Nejstarší částí je Hrádek s velkou renesančně upravenou válcovou věží. K němu přistavili Horní hrad, v 16. století renesanční purkrabství.

V letech 1766-1767 vzniklo unikátní zámecké divadlo spojené se zámkem Pláštovým mostem. Je dlouhý 29 metrů, široký 6,4 a vysoký 39 metrů. V parku stojí letohrádek Bellarie, také otáčivé hlediště u přírodního divadla. Zámek později získali Eggenbergové, po nich Schwarzenbergové. Renesančně barokní areál čítá na 40 paláců a budov, je zde přes 300 místností, 5 nádvoří.  

Habsburské šílenství 

Julius Caesar podědil duševní chorobu po otci. U toho propukla roku 1606, Rudolf pobíhal po Hradě s dýkou a vykřikoval, že má záda vpředu a břicho vzadu. Císař měl syfilis a zřejmě i schizofrenii, nikdy ho nic pořádně nebavilo. K magii a alchymii ho přivedl jeho lékař, aby císaře nějak zabavil, což se mu povedlo.

Caesar od mládí trávil značný čas v nevěstincích, množily se stížnosti, že obtěžuje měšťanské dcerky. V roce 1606 zabil svého sluhu a několik dalších zle posekal, proto ho císař poslal na Krumlov.

Rozsekal Mušli na maděru

Tady objevil lazebníkovu dceru Mušli. Dával jí zlato, milovali se. Jednoho dne ho popadl amok a Markétu pobodal. V domnění, že je mrtvá, ji vyhodil z okna. Těžce poraněná Markéta se uzdravila, šílenec ji zval k sobě na zámek s tím, že pokud nepřijde, nechá její rodiče oběsit. Nakonec ji matka přivedla k Juliovi. Druhý den ji zavraždil. Řádění trvalo přes tři hodiny. Rozsekal ji na kusy, uřízl uši, rozťal hlavu a vydloubl oči.

Rožmberský kronikář Václav Březan napsal: „18. Februarii, v pondělí masopustním, Julius, ten ukrutný tyran a černokutílek, pobočný syn císařský, na zámku v Krumlově ďábelský, hrozný, nešlechetný masopust držel se svou souložnicí, dcerou lazebníkovou, rozvrátiv jí hlavu a posekav hanebně, že po kusích do truhly ji klásti museli.”

Konec šílencův

Rudolf nechal Julia doživotně uvěznit na Krumlově. Šílenství propuklo naplno. Mladík byl agresivní, všem nadával, přestal se mýt, všude kálel, v zámku byl hrozný puch. Zemřel na prasklý vřed v krku 25. června 1609.

Václav Březan napsal: „25. junii, v noci na pátek, Julius, ten pankart, levobočník a tyran na Krumlově, vězněn jsa na zámku pod Pelikánovými pokoji, byv na záchodě dlouho, padna, duši pustil. Rarášek ho udávil!”

Pochovali ho v místním minoritském klášteře. Místo hrobu nebylo nalezeno. 

Reklama

Výběr článků

Načítám