Hlavní obsah

Na balených vodách v obchodech se už brzy objeví nová známka

Novinky, Petr Žabka

Na lahvích pramenitých a minerálních vod už brzy najdou zákazníci novou známku „Voda vhodná k vínu.“ Jak už název napovídá, známka bude deklarovat, že daná voda je vhodná k pití společně z vínem. Známku i certifikát „Voda vhodná k vínu“ zavádí Vinařský institut ČR spolu s Asociací sommelierů ČR.

Foto: Petr Žabka

Nová známka, která se začně objevovat na balených vodách

Článek

O udělení certifikátu „Voda vhodná k vínu“ může zažádat kterýkoliv výrobce minerálních a pramenitých vod distribuovaných na českém trhu. Jako první ho už  získala pramenitá voda Rajec.

Žádají o něj ale i další výrobci. Kolik z nich uspěje, se teprve uvidí. Známku totiž získá pouze ta voda, která je díky své chuti a složení opravdu vhodná k degustaci vína. O všem rozhodují odborníci – nezávislí balneologové a sommelieři z Asociace sommelierů ČR.

„Voda patří neodmyslitelně ke kultuře pití vína. Je však nesmírně důležité vědět, jakou vodu k vínu pijete. Voda s nevhodným složením nebo chutí může dojem z pití vína naprosto pokazit. Proto jsme se rozhodli zavést certifikát Voda vhodná k vínu. Aby lidé na první pohled poznali, která voda se k vínu hodí a která ne,“ říká ředitel Vinařského Institutu ČR Ing. Petr Psotka.

Každý výrobce, který certifikát získá, může své lahve označit malou známkou. Využívat ji však může jen dva roky. Pak se musí každá voda znovu vyzkoušet. „Je to z toho důvodu, že za dva roky se už chuť určité vody může změnit. Přece jen jde o vody, které se často čerpají z různých vrtů, z přírody. Proto je chceme pravidelně prověřovat,“ vysvětluje Ing. Petr Psotka.

Proč vlastně pít vodu k vínu?  

Voda k vínu neodmyslitelně patří. Bohužel, u nás se o tomto faktu zatím moc neví. Třeba ve Francii – tradiční vinařské velmoci – lidé konzumaci vína standardně prokládají  pitím vody. Díky dobře zvolené a správně vychlazené vodě si totiž chuť vína mnohem lépe vychutnáte.

Navíc, víno je alkohol. Proto je nutné při jeho konzumaci stále doplňovat tekutiny, aby se příjemný prožitek z degustace neproměnil ve stav opilosti.  

Více najdete na: www.vodavhodnakvinu.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám