Hlavní obsah

Mzda zaměstnanců jihočeských strojírenských podniků letos vzroste v průměru o 2,7 procenta

Novinky, Lenka Pokorná

Základní tarifní mzda zaměstnanců v 58 jihočeských strojírenských podnicích, v nichž působí Odborový svaz KOVO (OS KOVO), letos vzroste v průměru o 2,7 procenta. V rámci úspěšného kolektivního vyjednávání se lidé pracující v kovoprůmyslu na jihu Čech dočkají také významných zaměstnaneckých benefitů.

Foto: Lenka Pokorná

Hlavním úkolem odborů je právní a sociální ochrana zaměstnanců.

Článek

„Průměrný růst základních tarifních mezd sjednaný v kolektivních smlouvách, nebo jejich dodatcích, pro rok 2015 činí u již platných smluv 2,7 procenta. Jen pro srovnání, v loňském roce to bylo o dvě desetiny procenta méně. U kolektivních smluv, které by měly vstoupit v platnost 1. dubna, a kde očekáváme podobný mzdový vývoj, probíhá vyjednávání. Pouze u tří firem se nám kolektivní smlouvy bohužel stále nedaří uzavřít,“ uvedl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje a předseda ZO OS KOVO Groz-Beckert Czech České Budějovice Jan Švec.

Nejvyšší mzdové nárůsty, při započtení různých zaměstnaneckých benefitů okolo čtyř i více procent, dojednali odboráři například ve společnostech OM Protivín, a.s., či Schneider Electric CZ s.r.o. a Schneider Electric, a.s.

„Ve Schneider Electric CZ došlo navýšení základních tarifních platů zaměstnanců shodně o 2,8 procenta. V akciové společnosti jsme postupovali jinak. Zde jsme dohodli navýšení o dvě procenta u techniků, pro režijní dělníky o 2,4 a pro dělníky o 3,8 procenta,“ vypočetl Zdeněk Nejedlý, předseda ZO OS KOVO při píseckém Schneider Electric a připomněl různá další dohodnutá navýšení ostatních mzdových složek, například příplatek za odpolední směnu, měsíční nebo roční bonus.

„Myslím, že můžeme být spokojeni. Snažíme se o navýšení především stagnujících mezd v dělnických profesích a v tomto případě 3,8 procentní nárůst jen u základních platů je velmi slušný výsledek. S příplatky je to v konečném důsledku ještě o přibližně procento navíc, čili jde o konečné navýšení mezd u dělníků cirka o 4,5 až 5 procent,“ konstatoval Nejedlý.

Zástupcům OS KOVO v jednotlivých podnicích se dlouhodobě daří dojednávat celou řadu různých dalších zaměstnaneckých benefitů, které často i velmi významně ovlivňují celkovou podobu odměny za práci a podmínek jejího výkonu.

„Nejčastějším benefitem, který je sjednán v 90 procentech kolektivních smluv v Jihočeském kraji, je jeden týden dovolené navíc nad zákonnou hranici čtyř týdnů, tedy pátý týden dovolené. U více než poloviny kolektivních smluv je sjednána týdenní pracovní doba na 37,5 hodiny. Ve více než třetině kolektivních smluv je sjednána další, tedy třináctá, někdy i čtrnáctá mzda,“ poznamenal vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO České Budějovice Rudolf Tkáč.

Bezmála 60 procent kolektivních smluv uzavíraných OS KOVO na jihu Čech garantuje navýšené odstupné při výpovědi ze zaměstnaneckého poměru nad rámec Zákoníku práce. Ve všech firmách v regionu, kde OS KOVO působí, je naprostou samozřejmostí příspěvek na stravování. Mezi oblíbené benefity sjednávané v kolektivních smlouvách patří také příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění. Výhod je celá řada.

„V téměř třetině smluv je sjednán příspěvek na dopravu. Častým benefitem jsou odměny při životním jubileu (56 procent smluv), odměny při odchodu do důchodu (71 procent smluv) a odměny při pracovních výročích (76 procent smluv),“ doplnil Tkáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám