Hlavní obsah

Mysy na pobřeží Bretaně patří k nejkrásnějším na světě

Novinky, Dana Ehlová

Bretaň - historická provincie na stejnojmenném poloostrově v západní Francii, turisticky nesmírně zajímavý region, kam se – a ne nadarmo - s oblibou za náměty vraceli i malíři jako Monet, Picasso, Bacon, Gauguin nebo Jan Zrzavý.

Foto: Dana Ehlová

Pointe du Raz - nejzápadnější pevninské místo Bretaně i celé Francie

Článek

Bretaň (francouzsky Bretagne, bretonsky Breizh) je region plný legend a starých příběhů, region až mystických menhirů u města Carnac, region, s krásnými městy ve vnitrozemí a téměř impresionisticky zbarveným pobřežím.

Bretaň to jsou také sytě modré okenice a dveře kamenných domů ve městech a místech s nádechem středověku a stejně modře kvetoucí obrovské hortensie, ale také dvojjazyčné názvy symbolizující tvrdohlavost zdejších obyvatel, kteří nepřestali používat bretonský jazyk v každodenním styku. Je to kraj, na který budete dlouho vzpomínat.

Chcete-li ovšem tvrdit, že jste opravu byli v Bretani, musíte navštívit její divoké pobřeží s vysokými strmými útesy, neustále bičovanými obrovskými vlnami Atlantského oceánu. Opomenout přitom nesmíte nejzápadnější cíp pevninské části Bretaně i celé Francie - mys Pointe du Raz, o němž se tvrdí, že patří k nejkrásnějším mysům světa.

Připravte se na nepřetržitý vichr, který zde zdomácněl a který vám bude vší silou bránit v postupu vpřed. Přesto se ale vydejte až na úplný konec pevninské části Francie a věřte, že nepohoda, kterou překonáte, za to stojí! Budete odměněni pohledy a možná i objevitelskými pocity dávných mořeplavců, pro nás suchozemce tak neobvyklými…

V Atlantiku před sebou uvidíte maják Ar Men a za ním další na ostrově Ile de Sein. Oba patří k těm, které na bretaňských mysech a skaliscích upozorňují lodivody, že právě vplouvají do Lamanšského průlivu. Někdy jsou, a zcela oprávněně, tyto věže, vydávající převážně světelné signály, nazývány katedrálami moře. Byly postaveny s neuvěřitelnou důmyslností a dnes je už většina z nich ovládána automaticky, čímž se romantický život jejich strážců přeměnil spíše na údržbářskou či průvodcovskou činnost.

Také přímo na Pointe du Raz stojí jeden z nich a na prostranství před ním navíc další dominanta tohoto „konce světa“ - památník obětem moře, na němž topící se námořník vztahuje ruce k Panně Marii. Tady, v drsných bretaňských vodách, za dobu trvání mořského rybolovu a obchodu dosáhl totiž počet obětí neobvykle vysokého čísla - mnohem nebezpečněji zde ale bývalo v dobách, kdy na skálách a ostrůvcích v moři žádné majáky nestály. 

Útesy v této lokalitě jsou kolem 70 metrů vysoké, s postupem na východ se zbarvují do neuvěřitelných odstínů a vytvářejí - stejně jako krajina v jejich okolí pokrytá vřesovišti, kosodřevinami a rostlinami různých barev - obrazy známé z pláten mnoha malířů. Kolika barvami hraje bretaňské pobřeží, se snad ani nedá spočítat.  

Zakončeme náš výlet stylově a navštivme ještě jeden mys. Jmenuje se Cap Fréhel a také patří k nejpůsobivějším v Bretani. I zde se skalní masiv zvedá do výšky 70 metrů, i zde stojí maják, vlastně dokonce dva - starý maják (neboli Vaubanova věž) byl postaven za vlády Ludvíka XIV. v roce 1701, tedy v době, kdy se svítilo zejména za pomoci rybího tuku.

Současný maják stráží břehy od roku 1950, měří 32 metrů a za jasného počasí je jeho světlo vidět ze vzdálenosti více než 100 kilometrů. Procházka po stezce mezi kvetoucími vřesovišti těsně nad útesy pak bude důstojným rozloučením s krásným pobřežím Bretaně.      

Reklama

Výběr článků

Načítám