Hlavní obsah

Myslíme i na vás! Výzva, která podpoří ostravské seniory

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpadová společnost OZO Ostrava ve čtvrtém ročníku tematických výzev podpoří částkou 333 tisíc korun 8 projektů z nové výzvy Myslíme i na vás!, která je letos zaměřena na zvyšování kvality života seniorů v Ostravě.

Foto: Archiv OZO Ostrava

Loni bylo mezi podpořenými projekty například Mental Café v Ostravě.

Článek

„Původně jsme vyhlásili tři výzvy, které jsme chtěli stejně jako v předchozím ročníku podpořit souhrnnou částkou jeden milion korun. Vzhledem k dlouhotrvajícímu nouzovému stavu a nejistému vývoji hospodářské situace u nás i ve světě jsme se však po zralé úvaze rozhodli přistoupit k úspornému kroku. Proto byly výzvy Zelená pro Ostravu a Nový život starým věcem v letošním ročníku zrušeny. Na výzvu Myslíme i na vás!, kterou jsme letos vyhlásili poprvé, jsme se soustředili i proto, že je tentokrát zaměřena na seniory. Jde o skupinu obyvatelstva nejvíce ohroženou koronavirem, takže jsme chtěli přispět k jejich příjemnějšímu návratu do běžného života a podpořit rozvoj jejich volnočasových aktivit.  Právě těch se totiž většina z osmi schválených projektů týká,“ uvedla Vladimíra Karasová ze společnosti OZO Ostrava.

Podpořen byl projekt Mobilního hospice Ondrášek s názvem Doma až do konce, kde je příspěvek určen na mzdy zdravotnického personálu pečujícího o nevyléčitelně nemocné v domácím prostředí, a také projekt Ostravského organizačního centra spolku SENIORS s názvem Ostravským seniorům v roce 2020. Ten je zaměřen na uspořádání série setkání seniorů, výprav za poznáním, sportovních akcí a péči o zdraví seniorů v souvislosti s prevencí Alzheimerovy choroby.

Se svými projekty uspěly i dva ostravské domovy pro seniory. V DPS Kamenec ve Slezské Ostravě bude s finančním přispěním OZO Ostrava vybudována retro místnost pro realizaci kognitivní terapie a v Domově Korýtko z Ostravy-Jihu se finanční podpory dočká projekt Celým rokem společným krokem, který je zaměřen na zpestření volnočasových aktivit klientů domova.

S projektem Celoroční naplňování volného času seniorů se zaměřením na zdravý životní styl a osobnostně-sociální rozvoj zaujalo Středisko volného času Korunka z Ostravy-Mariánských Hor, Spolek AktivSen upoutal pozornost projektem Zelená Archa zacíleným na vytvoření a osázení sdílených květináčů a truhlíků v komunitním centru Archa, na vznik semínkárny a soutěž o nejlepší výrobek z vypěstované zeleniny.

OZO Ostrava podpoří také Knihovnu města Ostravy a její projekt Společně, který zahrnuje komentované vycházky společně s cyklem besed a přednášek na téma historie, sport, kultura a prevence kriminality v Ostravě. A uspěl i projekt Environmentální osvěta seniorů DPS Gajdošova, který do tematické výzvy přihlásil městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz.

„Jeho obsahem je zájezd seniorů do Centra odpadové výchovy OZO Ostrava a distribuce 300 sad separačních tašek seniorům městského obvodu,“ doplňuje Vladimíra Karasová a dodává, že na realizaci projektů budou mít vybraní žadatelé čas až do listopadu. Nejpozději v prosinci budou muset odevzdat závěrečné zprávy a v lednu roku 2021 bude 4. ročník vyhodnocen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám