Hlavní obsah

Mykokosmos - poznejte tajemný svět hub v Ornitologické stanici Muzea Komenského v Přerově

Novinky, Romana Nitková

V Ornitologické stanici ORNIS v Přerově právě v těchto dnech vrcholí přípravy sezónní výstavy o světě hub Mykokosmos, kterou v pondělí 3. dubna v 17 hodin zahájí vernisáž v budově ORNIS.

Foto: Jiří Polčák

Slizečka porcelánová

Článek

Návštěvníci se na výstavě dozvědí základní informace z oblasti mykologie a seznámí se s množstvím rozličných druhů hub.

Výstavní projekt Mykokosmos zahrnuje nejen stejnojmennou výstavu o světě makromycetních hub, ale i bohatý doprovodný program, v rámci kterého se  můžete těšit na přednášky, mykologické vycházky, pravidelné houbařské pondělky, na kulinářská odpoledne a také každoroční oblíbenou Zahradní slavnost. Součástí projektu je i edukační program pro školy a objednané skupiny Pod kloboukem. 

Kromě základů a všeobecného úvodu s charakteristikou celé říše hub se návštěvníci seznámí se spoustou jejích zástupců. Uvidí nejen známé jedlé houby, které obohacují náš jídelníček, ale nahlédnou i do světa hub nejedlých, tvarově a barevně zajímavých, rostoucích často již brzy na jaře. Chybět nebudou ani houby jedovaté, které by měl znát každý, kdo vyrazí s košíkem do lesa.  

V ochraně přírody není houbám věnována taková pozornost, jako jiným oblastem,  a proto se ve výstavě návštěvník seznámí také s druhy ohroženými a vzácnými, zákonem chráněnými a s příčinami jejich úbytku. I mezi houbami najdeme druhy nepůvodní, zavlečené nebo naopak zdánlivě se již nevyskytující, jejichž objevení je snem každého mykologa. Speciální skupinou budou houby léčivé, našemu zdraví prospěšné a také různé druhy hub, které si můžeme sami vypěstovat v domácích podmínkách. 

Výstava Mykokosmos představí velké množství modelů a fotografií hub mykologa ORNIS Jiřího Polčáka, součástí budou rovněž houby čerstvé, právě  nasbírané v daném ročním období. V „kuchyni houbaře“ se návštěvníci naučí, jak houby pěstovat, zpracovávat,  i jak je správně sbírat. Samozřejmostí budou rozmanité hravé aktivity pro děti i dospělé. 

Výstava MYKOKOSMOS bude otevřena v budově ORNIS v Bezručově ulici v Přerově od 4. dubna do 31. října.

Na tuto výstavu tematicky váže druhá výstava přerovského muzea Houby, kam se podíváš!, která se bude konat od 5. května do 1. října ve dvou místnostech Kaple přerovského zámku.

Zaměřuje se na kresebné zobrazení hub v minulosti a současnosti. Uvidíme, jak vypadají jedlé a jedovaté houby v mnohonásobném zvětšení na školních nástěnných obrazech, připomeneme si oblíbené atlasy s kresbami Otto Ušáka, Otakara Zejbrlíka a řady dalších výtvarníků.

Zamíříme rovněž do oblasti mykofilatelie – miniaturních hub na poštovních známkách. Přijdeme na to, že rozpoznávání hřibů, muchomůrek, ryzců, holubinek, smržů, čirůvek a bedel je možno se učit rovněž při karetních a společenských hrách nebo z dětských knížek.

Pro děti i dospělé, kteří si chtějí své vědomosti ověřit, bude připraveno několik zábavných a poučných aktivit. Při návštěvě kterékoliv z obou výstav získá návštěvník na tu druhou poloviční slevu na vstupném.  

Další informace: Jana Kosturová, kosturova@prerovmuzeum.cz, tel.: 581 219 910

Jiří Polčák, 737 716 979 nebo 581 219 910.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám