Hlavní obsah

Mužskému pěveckému sboru Nešvera je 90 let

Novinky, Hana Stropková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mužský pěvecký sbor Nešvera, který byl založen na počest hudebního skladatele církevní hudby a milovníka pěveckých spolků na Moravě Josefa Nešvery, oslaví o víkendu koncertem své jubilejní narozeniny.

Foto: Hana Stropková

Hudební skladatel Josef Nešvera, na jehož počest byl založen Mužský pěvecký sbor Nešvera.

Článek

Pěvecké těleso, jehož patronem je skladatel, dirigent, varhaník a ředitel kůru metropolitního chrámu v Olomouci Josef Nešvera, vzniklo na podzim roku 1920. Tehdy se domluvilo osm zpěváků Žerotína s dirigentem Jaroslavem Talpou, že vytvoří mužský sbor Okteto Žerotína, který bude mít v repertoáru hlavně lidové a národní písně.

Pěvecké sdružení postupně rozšiřovalo řady svých členů a v roce 1931 přerostlo v Šestnáctku. Během doby získal sbor špičkovou uměleckou kvalitu a vynikající pověst si uchoval i pod jménem Mužský pěvecký sbor Nešvera, které používá od roku 1947.

Tehdy se jeho vedoucím stal Jan Hub, který byl jako mladý gymnazista členem chrámového sboru, jehož učitelem byl právě Josef Nešvera. Pod vedením Jana Huba se sbor rozrůstal a zvyšoval svou uměleckou úroveň. V 60. a 70. letech minulého století se sboru dostalo i zahraničního věhlasu.

V současné době už nemá sdružení tolik členů jako dřív, ale nadšení a radost pěvců z vokální hudby zůstávají stále základním znakem tohoto pěveckého tělesa.

Koncert k 90. výročí založení sboru se uskuteční v sobotu 13. listopadu v 19 hodin ve Slovanském domě v Olomouci. Zazní zde nejen skladby známých autorů české sborové tvorby, jakými jsou Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Pavel Křížkovský a samozřejmě i Josef Nešvera, ale nebudou chybět ani díla skladatelů olomouckého kraje, např. Mojmíra Zedníka, Josefa Srovnala, Zdeňka Fridricha, Jiřího Rédy a dalších. Koncert obohatí také vystoupení Pěveckého sdružení severomoravských učitelů ze Zábřehu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám