Hlavní obsah

Muzeum papírových modelů představuje novou expozici a nové programy pro skupiny

Novinky, Martina Váňová

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují připravilo nové programy pro školní a mimoškolní skupiny, které reflektují nově uspořádanou expozici. Expozice nabízí rozšířený prostor pro architekturu a kolovou techniku. Zcela ojedinělým exponátem je model rakety Saturn V, měřící neskutečných 238 centimetrů.

Foto: Muzeum papírových modelů

Raketa Vostok - první papírový model v časopise ABC (1962)

Článek

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují každoročně před začátkem sezóny obměňuje stálou expozici. V letošním roce se podařilo pro veřejnost otevřít a nainstalovat expozici v Místnosti sběratelů, kde Klub sběratelů Policka prezentuje části svých sbírek.

Také stálá expozice prošla výraznou obměnou. Konečně se podařilo centralizovat modely architektury do Sálu architektury v 1. NP. Vznikla tak expozice, která reflektuje architektonický vývoj v průřezu dějin, ale zároveň představuje nejvýznamnější stavby jednotlivých krajů České republiky.

A samozřejmě nelze zapomenout na modely hradů a zámků v České republice a modely lidové architektury. Stejně tak je pozornost věnována i světové a evropské architektuře s přihlédnutím k budovám „našich sousedů“, tedy Slovenska, Polska a Německa.

Samostatné místo získaly i nejstarší modely, které vyšly v legendárním časopise ABC, včetně toho nejstaršího, kterým byl model rakety Vostok 1 Jurije Gagarina, jenž se objevil na stránkách „ábíčka“ v létě roku 1962.

Díky "přestěhování" modelů architektury se rozšířila expozice kolové techniky v přízemí. Muzeum nově nabízí více prostoru modelům nejen automobilů, ale i stavební techniky nebo vlakům. Celkově lze říct, že expozice Muzea získala pevnější rámec s jasně definovanou koncepční linií.

Naprostým unikátem je pak model rakety Saturn V z mise Apollo 11, která sama měří neuvěřitelných 238 centimetrů! Raketa připomíná 50leté výročí prvního přistání lidské posádky na Měsíci. Tento ojedinělý model bude přes prázdniny zapůjčen na výstavu do Hvězdárny a planetária v Hradci Králové.

S obměnou expozice se pojí ještě jedna věc. Muzeum papírových modelů s nadcházející turistickou sezonou připravilo několik zcela nových programů pro objednané skupiny. Programy reflektují nově uspořádanou expozici a pracují s ní. Ale stejně tak se v nich odráží i možnost poznání Města Police nad Metují nebo životní osudy významných rodáků.

Programy jsou prioritně určeny pro školní i předškolní skupiny, ale samozřejmě je lze aplikovat i pro skupiny např. skautů nebo podobných institucí. Pro výběr programu je stěžejním věková skupina dětí, pro které jsou zamýšleny.

Cena programu je 50 Kč za dítě nad rámec normálního vstupného. Pedagogický doprovod má vstup zdarma. Zvýhodněná cena je pouze pro ZŠ a MŠ Police nad Metují.

Podrobné informace o programech najdete na www.mpmpm.cz a na facebooku muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám