Hlavní obsah

Muzeum luhačovického Zálesí představuje nástěnné kuchařky

Novinky, Michaela Mitáčková

Besedou nad oblíbenými prvorepublikovými recepty začala ve čtvrtek 16. ledna v 17 hodin v Muzeu luhačovického Zálesí výstavka nazvaná Z receptářů našich babiček. Na výstavě si lidé prohlédnou vyšívané nástěnné kuchařky a kuchyňský textil, které zpravidla hospodyňky věšely v kuchyních.

Foto: archiv Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Jeden z vyšívaných motivů na textilu.

Článek

Exponáty ze sbírky Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně budou k vidění do 20. února v Muzeu luhačovického Zálesí v Luhačovicích.

„Výstavu jsme začali besedou o prvorepublikových receptech. Četli jsme ukázky ze starých receptářů, některé z nich mají dokonce i pohnutou historii. Vybrala jsem recepty několika luhačovických žen, například Boženy Hoferové – manželky faráře Josef Hofera, jejíž historie se váže i k nyní tak populárním žítkovským bohyním,“ uvedla kurátorka výstavy Blanka Petráková.

Látkové nástěnky a vyšívaný kuchyňský textil kurátoři muzea veřejnosti představují poprvé. „Je jich okolo třech desítek. Je to poměrně velká zajímavost, některé kuchařky nebo nápisy jsou veršované. Lidé si tak jistě zavzpomínají na atmosféru domácností z 20. století,“ poznamenala Blanka Petráková.

Výstavku i besedu připravilo Muzeum luhačovického Zálesí jako doprovodné akce ke dvěma výstavám - Lázeňské menu a Hotel na hlavní ulici.

Expozice v Muzeu luhačovického Zálesí jsou otevřeny denně kromě pondělí, vždy 9.00 – 12.00 a 13.00 – 17.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám