Hlavní obsah

Muzeum bezpečnostních sborů Habartov zahájilo svou třetí sezónu

Novinky, Jiří Převrátil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. března se v podvečerních hodinách sjelo do Habartova, konkrétně do budovy bývalé Jubilejní školy, na pět desítek návštěvníků, mezi kterými byla celá řada občanů města Habartov. Od 17.00 hodin pro ně pracovníci Městského kulturního střediska Habartov uspořádali zajímavou přednášku.

Foto: Vladimír Marek

Přednášející Jiří Rulc a Jiří Převrátil před zahájením přednášky.

Článek

Večer nazvaný Smrt četnického strážmistra Aloise Taubera a jeho psa Arca aneb Jak to bylo ve skutečnosti s Antonínem „Toníčkem“ Šebestíkem na úvod zpestřilo vystoupení psovodů Vězeňské služby České republiky a členů Kynologického klubu Habartov, kteří předvedli ukázky z výcviku nejen služebních psů.

Poté se všichni zúčastnění odebrali do prostoru přednáškového sálu muzea, kde se ujal slova Jiří Převrátil, který přednesl krátký příspěvek o strážmistrovi Vladimíru Šebestíkovi, jehož jméno využili autoři úspěšného seriálu České televize Četnické humoresky k pojmenování jednoho z četníků, kterému diváci nakonec neřekli jinak než Toníček. Následně se slova chopil Ing. Jiří Rulc, autor knihy Dějiny služební kynologie, který svým vtipným a osobitým způsobem postupně odkryl skutečné zákulisí příběhu seriálového četníka Antonína „Toníčka“ Šebestíka, jehož postavě byl Alois Tauber, vůdce služebního psa Arca, předobrazem.

Zmíněnou přednáškou tak Muzeum bezpečnostních sborů Habartov, které bylo slavnostně otevřeno v roce 2009 a jehož provozovatelem je Městské kulturní středisko Habartov, p. o., symbolicky zahájilo svou třetí muzejní sezónu.

Další podobná akce je plánována na 13. dubna, kdy se v budově muzea uskuteční beseda s Tomášem Herajtem, autorem knihy Historie policie v letech 1918-1945, Policejní ředitelství v Plzni. V květnu do Habartova zavítá plk. JUDr. Michal Dlouhý, který je duchovním otcem již zmíněného televizního seriálu, a v rámci podvečerního posezení za účasti herce Tomáše Töpfera, kterého diváci Četnických humoresek znají jako „vrchního“ Arazima, pokřtí svoji novou knihu nazvanou Četnické patálie. Informace o všech plánovaných akcích naleznete včas na plakátech a internetových stránkách muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám