Hlavní obsah

Muzejní a galerijní centrum ve Valašském Meziříčí nabízí dvě nové vzdělávací výstavy

Novinky, Adéla Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí otevřeli pracovníci vzdělávací výstavy určené nejen dětským návštěvníkům. Výstava Bedřich Hrozný dokumentuje život a objevy významného českého orientalisty, Čeští vědci a jejich vynálezy je výstava, která zábavnou formou seznamuje s českými vynálezci.

Foto: Ondřej Smolka

Plakát k výstavě Bedřich Hrozný

Článek

24. listopadu 1915 oznámil český orientalista Bedřich Hrozný na přednášce pro Německou orientální společnost v Berlíně, že se mu podařilo rozluštit jazyk starověkého národa Chetitů. Vynikající český vědec tak položil základy nového vědního oboru chetitologie.

Chetité vládli Malé Asii od 18. do 12. století před naším letopočtem a vytvořili říši zahrnující dnešní Malou Asii, Sýrii, Libanon a část Palestiny. Jazyk, který používali, je dnes již vymřelý, ale je nejstarším zaznamenaným indoevropským jazykem.     

Projekt Bedřich Hrozný se skládá z panelové výstavy, která je doplněná zvukovou instalací a video esejí Pavla Sterce, českého výtvarného umělce, finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého v letech 2011 a 2015. Výstava v úvodu zachycuje životopis profesora Hrozného a dál se věnuje jeho archeologickým expedicím (např. Šéch Saad, Tell Erfád, Kultepe a okolí Kayseri). Texty jsou doplněné o mapy a dobové fotografie oblastí a nálezů. Celou výstavu uzavírá informace o Ceně Bedřicha Hrozného.

Zvuková instalace a video esej Pavla Sterce s názvem „ Kulturní konstanta, jazykové kontinuum: Jíst chleba, pít vodu“, je vícehlasá recitace inspirovaná Hrozného asociativní a intuitivní metodou práce s jazykem a kombinuje chetitštinu s jinými indoevropskými jazyky. Video esej vychází z dokumentárních filmů o Bedřichu Hrozném z 50. let 20. století.

Druhá výstava Čeští vědci a jejich vynálezy vznikla pod hlavičkou projektu Otevřená věda III. Podívali jste se někdy na věci kolem sebe a zamysleli se nad tím, jak vznikly a kdo je vymyslel? Pamatujete si, kdo první objevil všechny čtyři krevní skupiny?

Výstava karikatur českých vědců a jejich nejslavnějších objevů je cílena především na mladší generaci se snahou představit české vědce, vynálezce a objevitele. Hlavním cílem této vzdělávací výstavy je přimět pozorného čtenáře k nalezení dvojice vědce a jeho vynálezu.

Obě výstavy jsou instalovány ve 2. patře Muzejního a galerijního centra do 5. března. K výstavě Bedřich Hrozný je k dispozici pracovní list pro žáky 2. stupně základních škol a střední školy, pro menší návštěvníky lze objednat lektorský program Vědátorské pexeso k výstavě Čeští vědci a jejich vynálezy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám