Hlavní obsah

Muflonům se v Židlochovicích daří

Novinky, Jiří Smutný

Zámecký park v Židlochovicích je poněkud zvláštní. Na rozdíl od běžných parků v něm totiž žijí zvířata a park tak nese i znaky obory. Kromě bažantů a zajíců jsou zde doma jeleni a mufloni. Zejména muflonům se zde dobře daří. Jejich současné stádo má kolem 20 zvířat.

Foto: Jiří Smutný

Mufloni jsou vděčný objekt pro pozorování

Článek

Zámecký park vznikl na počátku 18. století ve stylu francouzské zahrady. Na přelomu 18. a 19. století v důsledku nedostatku financí na údržbu pustl. Ve dvacátých letech 19. století byl při obnově parku změněn jeho charakter na anglický. Má rozlohu 22 hektarů a na rozdíl od zámku je po celý rok veřejně přístupný.

Mufloni nejsou v Židlochovicích a na jižní Moravě vůbec nějakou raritou. V rámci Lesů České republiky, Lesního závodu Židlochovice, je mufloní zvěř chována v oborách Vedrovice, Klentnice a Termanec.

Pokud jde o trofeje, představují mufloni tu nejkvalitnější spárkatou zvěř, kterou LZ Židlochovice chová. Dvě nejsilnější trofeje na světě s bodovou hodnotou 252,45 a 245,40 bodů CIC pocházejí z obory Termanec. Běžně lovené trofeje mají kolem 200 bodů, pro náročné lovce lze nabídnout i trofeje s hodnotou až 240 bodů.

V židlochovickém parku alias oboře se zvěř samozřejmě neloví. Slouží zde nejčastěji jako zajímavá atrakce pro pozorování. Problém je jen v tom, že mufloni jsou na rozdíl od jelenů velmi plaší. Při pokusu o navázání bližšího kontaktu stačí, aby některý jedinec nervově nevydržel a dal se na ústup. Pak dojde k okamžité davové reakci a celé stádo prchne do dáli.

Když ale návštěvník parku vydrží zvířata pozorovat ze vzdálenosti, kterou považují za bezpečnou a chovají se proto zcela přirozeně, dozví se mnohé zajímavosti z jejich života. Například, že staří samci často líně polehávají, zatímco samice se pasou, a když pak konečně vstanou, slastně se protáhnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám