Hlavní obsah

Moravskoslezské Ceny Jantar: ocenění šestnácti uměleckých oborů letos doplní svě novinky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník udílení Moravskoslezských kulturních Cen Jantar vyvrcholí galavečerem v ostravské Multifunkční aule Gong. Galavečer se uskuteční v neděli 3. března. Stejně jako loni i letos převezmou sošky vítězové šestnácti kategorií napříč různými uměleckými obory.

Foto: Josef Zajíc

Cena Jantar z dílny sochařky Šárky Mikeskové.

Článek

Ostrava zažila 15. dubna 2018 historický první udílení krajských kulturních Cen Jantar.

Jejich iniciátorem, garantem nezávislosti a zároveň svolavatelem odborných porot je Spolek pro kulturní deník Ostravan.cz. Ten je v současnosti vydavatelem nejsilnějšího internetového kulturního média v Moravskoslezském kraji - Ostravan.cz. Galavečer spojený s oceňováním laureátů zajišťuje společnost ProJantar, s.r.o.

„V letošním ročníku máme, kromě vyhlašování šestnácti uměleckých kategorií, i dvě zásadní novinky. První je, že budeme mít živý dvacetičlenný orchestr, který bude umělce doprovázet. Nechali jsme opsat partitury známých písní, které lidé znají, ale uslyší je v nových aranžích s orchestrem pod vedením dirigenta Jakuba Žídka,” sdělil Aleš Honus, iniciátor Cen Jantar a šéfredaktor kulturního deníku Ostravan.cz.

„Druhou novinkou jsou dvě nové ceny, které budou udělovány Za celoživotní dílo, a to umělcům, kteří jsou celoživotně spojeni s Ostravou či Moravskoslezským krajem, ale svým významem a svou tvorbou daleko přesahují hranice kraje i České republiky. Umělci, kromě toho, že dostanou sošku z dílny sochařky Šárky Mikeskové, tak jejich odkaz bude symbolicky zvěčněn na Vysoké peci č. 1 v Dolní oblasti Vítkovice. V současné době ladíme, jakou bude mít podobu, jestli to bude jantarové schodiště, nebo jantarová  stezka,” dodal Aleš Honus.

Podle jeho slov o nominaci rozhodovalo osm odborných porot v oblasti výtvarného umění, literatury, opery, muzikálu a operety, činohry, artificiální hudby, baletu a interpretů.

Oceňování bude doprovázet hudební program, který byl připraven ve spojení s orchestrem, ale i dětským souborem Permoník. Soubor vystoupí s Tomášem Klusem s kapelou Nedivoč a představí se i v samostatném vystoupení. 

Během galakoncertu vystoupí například Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, Kapely February a Nedivoč, klarinetista Igor Františák, Tomáš Kačo, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Mešla, Barbora Řeřichová, Boris Urbánek, sbor Permoník a další umělci.

Ceny Jantar se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, který akci letos finančně podpořil 800 tisíci korunami. Vstupenky na galavečer jsou v prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejní síti Ticketstream. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám