Hlavní obsah

Mobilní operátoři pokryli Karvinou kvalitním LTE signálem, zahušťování stále probíhá

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni tři mobilní operátoři (T-Mobile, O2 a Vodafone) již mají Karvinou pokrytou rychlým mobilním LTE internetem. V současnosti stále probíhá zahušťování signálu a osazování vysílačů novými anténami.

Foto: Milan Haluška
Článek

Vše začalo v roce 2015, kdy jako první do Karviné se svou LTE sítí přišel operátor Vodafone.

„V Karviné aktuálně obsluhujeme 9 LTE vysílačů, které pokrývají všechny městské části. Všechny naše vysílače pracují na frekvencích 800 a 2100 MHz současně, takže teoretické rychlosti u podporujících zařízení jsou až 182 Mbit/s, u ostatních až 112 Mbit/s,“ informovala mluvčí Vodafonu Veronika Exnerová.

Operátor O2 přišel do Karviné s LTE v loňském roce a od té doby se pokrytí města výrazně zlepšilo. Vysílače tohoto operátora pracují na frekvencích 800 a 2600 MHz. Svou síť sdílí také s T-mobilem.

A do třetice T-Mobile, který do Karviné s LTE přišel jako poslední v říjnu loňského roku. „V říjnu 2016 jsme v Karviné spustili pět LTE vysílačů, aktuálně je jich v provozu 11 a další tři k nim přibudou příští týden – přibližně od poloviny dubna tedy bude na území Karviné v provozu 14 LTE vysílačů. Termín spuštění několika dalších závisí na tom, kdy je pro nás připraví společnost CETIN (v rámci sdílení sítí),“ uvedl mluvčí T-mobilu Lukáš Hrabal s tím, že T-mobile v nejbližších měsících plánuje v Karviné spuštění několika LTE vysílačů pro zvýšení kapacity těch stávajících, a to na teoretickou rychlost až 300 Mbit/s.

Dostupná je i technologie LTE Advanced

Kromě klasického LTE se standardními rychlostmi je v Karviné dostupné i LTE-A (telefon však musí tuto funkci podporovat). V současné době v Karviné LTE-A poskytuje Vodafone. Díky této funkci, kdy se prakticky spojují pásma, je možné dosáhnout vysokých rychlostí. Například na Masarykově náměstí až rychlosti kolem 160 Mbit/s. Podobná rychlost je dostupná i jinde ve městě.

Kde všude ve městě jsou vysílače operátorů se lze podívat na interaktivní mapě.

Reklama

Výběr článků

Načítám