Hlavní obsah

Mladí výtvarníci ze ZUŠ Židlochovice absolvovali

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek 28. května se v ZUŠ Židlochovice konalo veřejné představení absolventů výtvarného oboru ze třídy Hany Faltýnkové a jejich absolventských prací. Bylo to v historii školy poprvé, kdy se žáci tímto způsobem prezentovali.

Foto: Jiří Smutný

Absolventi

Článek

Paní učitelka nejprve každého žáka stručně a vtipně představila a řekla pár slov k jeho dílu, které mezi tím její asistentka přinesla na pódium. Pak se dostavil autor obrazu a představil sebe i svoji práci. Nutno poznamenat, že zatímco paní Faltýnková to zvládala s bravurou sobě vlastní, děti měly většinou značnou trému, zadrhával se jim hlas a jedna dívenka ani nemohla přijít na jeviště. Nicméně jde o výtvarníky, kteří na rozdíl od zpěváků nebo muzikantů před publikum obvykle nepředstupují, takže to není třeba vidět jako nějaký zásadní problém, ani kdyby je ta tréma časem nepřešla.

Letos absolvovalo celkem deset žáků. Monika Žilková nazvala své závěrečné dílo Komiks - Pohádková ironie. Z hlediska použitých postupů jde o grafiku a lavírovanou tuš. Pavlína Pirožková vytvořila Portrét zvířete (suchý pastel), ale pro nemoc se bohužel nemohla dostavit. Petra Vodičková nazvala svůj výtvor Kamenná města (hlinka, uhel, tužka, suchý pastel). Tomáš Hamšík, jedna ze dvou výjimek mezi samými děvčaty, zvolil pro své dílo jednoduchý název - Drak (tempera, voskový a suchý pastel, uhel). Pavla Zmrzlá namalovala olejomalbu Cesta lesem. Hokejová fanynka a klavíristka Gabriela Pilátová nazvala svoji práci Podzim (olejomalba). Tereza Látalová se jako jediná nebála abstrakce a namalovala Kytici (olejomalba).

Radka Zichová vytvořila olejomalbu Město. František Soudek se projevil jako šoumen. Snad jako jediný byl bez trémy a při svém proslovu k divákům projevil i smysl pro humor. Paní učitelka prozradila, že měl během studia i mnohé vedlejší zájmy, které občas dokonce převažovaly, ale současně prohlásila, že to byl její nejlepší žák. Patricie Bayerová vytvořila obrazy hned čtyři. Svoji práci nazvala Ptáci - Alegorie na čtyři roční období (voskový a suchý pastel, tempera, latex).

Všechna díla se divákům líbila. Bylo vidět, že se žáci za ty roky studia mnohé naučili a že nebudou své škole dělat ostudu. Mnozí se hodlají věnovat výtvarnému umění i nadále a někteří budou po prázdninách pokračovat ve studiu na dalších školách. Paní učitelka Faltýnková je na ně zjevně hrdá a věří, že se s mnohými z nich a s jejich dalšími pracemi v budoucnu ještě potká.

Pro zpestření večera vystoupili s hudebními ukázkami žáci z hudebního odboru Nela Chalupová, Štěpán Chalupa, Tereza Singerová, Veronika Višňovská, Lucie Štěpánková, Lucie Ustohalová, Adam Zapletal, Jan Zich a pedagožka Barbara Kozáková. Nová koncepce představení absolventských výtvarných prací se jeví jako výborný nápad a určitě je přínosem pro veřejnost i pro školu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám