Hlavní obsah

Mladá generace v Ústí nad Orlicí udává směr kulturnímu dění

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V budově Malé scény v Ústí nad Orlicí se v pondělí 5. listopadu uskutečnil další studentský večer zasvěcený umění všeho druhu.

Foto: Stanislava Dvořáková

V zaplněné divadelní kavárně Malé scény se konal úvodní program k příležitosti zahájení samostatné výstavy dvou studentů 4.ročníku SŠUP.

Článek

Budova Malé scény původně v předválečné době a po 2. světové válce sloužila jako tělocvična Orla, sál s jevištěm pro tělovýchovné akademie a ochotnické divadlo, později jako loutkové divadlo, společenská místnost s možností sledování prvních přenosů televize a sál pro různé odborné semináře. Dá se říci, že byla střediskem společenského a kulturního dění ve městě.

Po nutné rekonstrukci byl tento charakter zachován jen s tím rozdílem, že je zaměřen především na účelové využití volného času mladé generace. Cílem jsou kulturní programy nejen organizací zabývajících se činností mladých lidí, ale i místních středních škol, které konaným akcím vtiskly vedle vzájemného setkávání i uměleckou náplň.

V tomto duchu ústecká Střední škola uměleckoprůmyslová připravila další zajímavý večer letošního roku, který se uskutečnil v uvedených prostorách Malé scény. Netradičním podáním bylo již úvodní osobní přivítání každého návštěvníka studentem školy Cyrilem Holasem, čímž byla navozena dokonalá atmosféra příjemného večera. Mezi přítomnými hosty byli i učitelé a absolventi ZUŠ v Jaroměři, kteří svým vystoupením obohatili kulturní program.

V prostoru útulné divadelní kavárny Malé scény zazněla skladba ze současné tvorby, přednesená kytaristou Dominikem Zezulou s refrénem "Na zdraví všem, kteří naplnili tento sen..." a následným podáním poezie v přednesu učitelky dramatické výchovy Jaroslavy Holasové. Po houslové ukázce klasické hudby Karoliny Hejlové následoval výklad učitele výtvarné výchovy Milana Lukáška k vystaveným dílům dvou studentů SŠUP v Ústí nad Orlicí, která jsou jakousi vzpourou současnosti, reflexí mezilidských vztahů a zamyšlením o smyslu života.

Bylo to zároveň pozváním do výstavní síně budovy, kde je možné vidět četné analogové fotografie a objekty Cyrila Holase, studenta 4. ročníku oboru užité fotografie. Další ukázkou jsou sádrové plastiky a malby Michala Voborníka, absolventa SOŠ umělecký kovář, který v současné době studuje obor průmyslový design ve 4. ročníku SŠUP v Ústí nad Orlicí. K jeho úspěchům patří i prezentace jeho tvorby v srpnu letošního roku na výtvarném festivalu deepcamp v prostorách ostravského dolu Hlubina.

Veřejnost může výstavu navštívit do 18. listopadu, a to v pondělí až pátek od 16 do 20 hodin a o víkendech vždy hodinu před začátkem programové akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám