Hlavní obsah

Mitsuko, Japonka z Poběžovic, matka moderní Evropy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na zámku v Horšovském Týnu najdete expozici o pozoruhodné Japonce Mitsuko Aoyama. Její jméno upadlo téměř v zapomnění, přitom je bytostně spjata nejen se západními Čechami, konkrétně Poběžovicemi, ale s moderní evropskou politikou.

Foto: nakladatelství Jota
Článek

Moderní aristokratka ze země vycházejícího slunce

Beletrizovaná biografie Mitsuko od Vlasty Čihákové Noshiro založená na denících hlavní hrdinky, vypráví dramatický životní příběh Japonky i její aristokratické rodiny a dětí v nelehké době kolem 1. světové války v Evropě.

Líčí její mládí, kdy byla školena na gejšu, setkání s o 15 let starším rakousko-uherským diplomatem hrabětem Heinrichem Coudenhove-Kalergi,  a rozhodnutí následovat jej do Evropy se všemi z toho vyplývajícími důsledky. Morální síla Mitsuko spočívá především v překlenutí uzavřenosti japonské mentality a podřízení se manželově krédu „být dobrou katoličkou a Evropankou“.

Je to pozoruhodné čtení, příběh starý pouhých sto let, plný konvencí a upjatosti monarchie prolínající se s moderním chápáním společnosti.

Richardova představa sjednocené Evropy

Mitsuko po Heinrichově boku pronikla i do prostředí císařského dvora a seznámila se s výkvětem tehdejší rakousko-uherské společnosti. Stala se matkou sedmi dětí, ze kterých vyrostly výrazné osobnosti – nejznámější z nich je Richard, zakladatel mírového hnutí Pan-Evropa, předchůdce dnešní Evropské unie.

Po předčasné smrti manžela zůstala na správu celého panství sama a její psychická i fyzická odolnost byla vystavena mnoha náročným zkouškám. Později pobývala jako vdova ve Vídni, kde její děti navštěvovaly vyšší školy a kde je dnes pohřbená. Nikdy se jí však nepodařilo vrátit se zpět do vlasti. Zemřela na počátku 40. let 20. století a její jméno je dnes známé jen úzkému okruhu odborníků.

Poběžovice, dříve Ronšperk, zabavit a zdemolovat

Do Poběžovic se manželé přistěhovali v roce 1896, Mitsuko zde prožívala první seznámení s pro ni značně cizí Evropou. Po roce 1945 došlo k zabavení zámku rodu Coudenhovů a objekt na krátko převzala Pohraniční stráž.

Začátkem 80. let bylo rozhodnuto o jeho demolici, ke které nakonec nedošlo. V roce 1989 se započalo s rekonstrukcí, která trvá dodnes. V červenci a v srpnu zde probíhají prohlídky.

Horšovský Týn nazývají Českým Krumlovem západu

Horšovotýnecký  hrad a zámek  byl původně biskupským hradem založeným před polovinou 13. století. V roce 1547 vyhořel, a poté došlo k jeho přestavbě na monumentální renesanční sídlo (Jan mladší Popel z Lobkovicz).

V letech 1623–1945 ho drželi v majetku Trauttmansdorffové. Od roku 1945 vlastní zámek stát.

Vlasta Čiháková Noshiro shromažďovala a studovala archivní materiály dokumentující dramatický životní příběh této výjimečné Japonky již od 70. let 20. století. Díky své jazykové vybavenosti v knize shrnula i všechny dostupné poznatky publikované v japonštině.

Knihu Mitsuko - Matka moderní Evropy? vydalo nakladatelství Jota Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám