Hlavní obsah

Mír pro Ukrajinu podpoří společným koncertem Pavel Šporcl a Petr Jiříkovský

Novinky, Tomáš Kopečný

Koncertní sál Pražské konzervatoře se rozezní tóny houslí Pavla Šporcla a klavíru Petra Jiříkovského na podporu obětí války na Ukrajině. Koncert nazvaný Mír pro Ukrajinu se koná z iniciativy poslankyně Kristýny Zelienkové a pod záštitou náměstka ministra kultury Miroslava Rovenského.

Foto: Mír pro Ukrajinu

Koncert Mír pro Ukrajinu je cestou, jak pomoci všem, které postihl válečný konflikt a musí se smiřovat s krutou realitou válečného života.

Článek

Benefiční koncert Mír pro Ukrajinu se koná v pondělí 9. března od 20 hodin.

„V rámci plnění svých povinností, které mám jako členka stálé parlamentní delegace do Parlamentní Rady Evropy, pravidelně cestuji na Ukrajinu. Monitoruji zde situaci, jsem v úzkém pracovním kontaktu s nejvyššími představiteli tamního politického a ekonomického života a velice často se setkávám s obyvateli válečných zón, s jejichž bolestí a utrpením se jen těžko vyrovnávám. Právě poslední cesta na východ Ukrajiny, krutá realita válečného života a zoufalé osudy uprchlíků mě přivedly k myšlence vyjádřit solidaritu se všemi, které postihl válečný konflikt. A to tím, že ještě před svojí další cestou na Ukrajinu uspořádáme koncert za mír na Ukrajině, abychom upozornili na utrpení, kterému jsou vystaveni naši sousedé,” uvedla Kristýna Zelienková, která je v rámci Parlamentního shromáždění Rady Evropy odpovědná za vyhotovení zprávy o dlouhodobých dopadech konfliktu na Ukrajině. 

„Chceme vyjádřit solidaritu, podpořit a povzbudit všechny obyvatele jednotné Ukrajiny. Ukázat jim, že nám jejich osudy nejsou lhostejné, že se nás konflikt v jejich zemi také týká. Náš svět svobody, míru a blahobytu je ohrožen a my bychom měli udělat vše pro to, aby tato cynická a zbytečná válka skončila,“ doplnila poslankyně Zelienková.

Cílem koncertu je začít shromažďovat příspěvky od sponzorů a partnerů koncertu, které budou následně předány organizaci Člověk v tísni, která je použije na realizaci svých humanitárních projektů na Ukrajině.

V rámci večera zazní skladby z projektu Pavel Šporcl - moje houslové legendy známých i méně známých českých skladatelů v podání houslisty Pavla Šporcla z doprovodu klavíristy Petra Jiříkovského.

„Rádi bychom, aby si lidé koncert užili, ale rovněž aby se nad vážností situace zamysleli a uvědomili se, že každá pomoc je důležitá. Přejeme si, aby se naše forma podpory stala základem pro další pomoc,“ dodala Kristýna Zelienková.

Reklama

Výběr článků

Načítám