Hlavní obsah

Milovníci borůvek se sejdou o víkendu v Malé Morávce

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší prázdninovou akcí v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem jsou tradičně borůvkové hody. Letos se konají už po sedmnácté. Na návštěvníky o víkendu 18. a 19. srpna 2018 čekají knedlíky a další speciality z borůvek v partnerských restauracích, bezplatný autobus mezi nimi, ochutnávky i soutěže.

Foto: Táňa Arťušenková

Nejblíbenější na hodech jsou knedlíky. Foto: Archiv Hotel Brans

Článek

Na jídelních lístcích určitě nebudou chybět palačinky, lívance, koláče, bublaniny a další moučníky i dezerty. Kuchaři však často sahají po netradičních receptech, a tak se v menu nacházejí různé pokrmy z masa marinovaného v borůvkách nebo podávané s borůvkovou omáčkou či jinou modrou přílohou. Netradiční barvu mívají nápoje. Od limonád přes mléčné koktejly až po piva či likéry. „Tento rok nabídneme originální borůvkové pivo uvařené speciálně pro nás. Přejeme si, aby se bruntálskému sládkovi dílo podařilo. Samozřejmostí na jídelním lístku budou naše borůvkové knedlíky, kterým důvěrně říkáme dělové koule Brans. Nikde jinde vám takové nenabídnou. Ti, kdo dávají přednost masu, si u nás pochutnají na kančím guláši na víně a borůvkách či srnčí kýtě na smetaně s borůvkami,“ říká ředitel Horského hotelu Brans Roman Rokos.

Na borůvkové speciality letos zvou také restaurace U Kovárny, U Kazmarky, Na Rychtě, Pohoda, Pod Kapličkou, horský hotel Kopřivná, Kamzík, Sauna i penziony Ella, Aurum a nově restaurace Na Hvězdě u Karlovy Studánky. Nejvýše položená je pak restaurace Praděd Vysílač. Aby byl pohyb pěších návštěvníků mezi jednotlivými restauracemi co nejplynulejší i nejbezpečnější, pojede speciální bezplatná borůvková autobusová linka. Pendlovat mezi restauracemi bude v sobotu od 10 do 17 hodin a v neděli od 10 do 15 hodin. Na trasu se ze své první zastávky u obecního parku vydá každou celou hodinu.

„Malá Morávka i Karlov pod Pradědem jsou dost protáhlé, vzdálenosti mezi jednotlivými restauracemi a hotely jsou tak větší a parkovacích míst nebývá vždycky dost pro všechny zájemce. Proto borůvkový autobus všem doporučuji,“ říká mediální zástupce hodů Boris Keka. „A určitě se zastavte v obecním parku. Připraveny jsou tu ochutnávky jogurtů, zmrzliny i piv z borůvek ze tří pivovarů a soutěže. Pochopitelně také ta velmi oblíbená – v pojídání borůvkových knedlíků. Ale i ti, kteří se do zápolení nezapojí, je zde mohou ochutnat,“ dodává B. Keka. Atmosféru zpříjemní koncerty kapel Mixet Emotions, Benny Hill Bandu a Světla.

Pro ty, kdo si chtějí výlet do Jeseníků skutečně bez starostí užít, z Ostravy v sobotu v 8.05 hodin vyjíždí speciální borůvkový vlak, který vypravuje Slezský železniční spolek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám