Hlavní obsah

Mikulovský starosta Koštial vystavuje Světlo na vinici

Novinky, Dana Smrčková

Prchavou atmosféru vinic, krásu měnících se barev a zrajících plodů zachycuje vinohradník a mikulovský starosta Rostislav Koštial. Soubor svých fotografií pojmenovaný Světlo na vinici právě vystavuje v brněnských Vinohradech.

Foto: Rostislav Koštial
Článek

„Snad každý, kdo měl to štěstí a mohl se procházet ojedinělou krajinou v okolí vinařského města Mikulova, zejména mikulovskými a novosedelskými vinicemi, zatoužil vzít do ruky uhel, štětec či fotoaparát a zvěčnit tyto neopakovatelné chvíle prosycené zářivým světlem,“ říká Koštial. Svému koníčku se věnuje téměř třicet let.

Fascinuje ho přitom hlavně pomíjivost okamžiku. „Jen během fotografování přírody si člověk uvědomí, jak je čas relativní, jak rychle se mění světlo, a když promarní ten správný záběr, nemá šanci jej ničím nahradit,“ přibližuje své pocity.

Když mu před objektivem nepózuje okolí Pálavy, zaměřuje se na architekturu. Láká ho taky makrofotografie. „Většina vystavených snímků vznikla do roku 2007. V současné době už téměř vůbec nefotím, při starostování mlčí múzy,“ přiznává první muž Mikulova. K fotografování ho připoutal švagr, který vlastnil fotolaboratoř a sám také fotil.

„Odvahu jít s mými snímky ven našel až Petr Marcinčák s manželkou, když si jimi vyzdobili hotel,“ dodává. Od té doby svoji tvorbu představil několikrát ve slovenské Galantě nebo v brněnské Vingallery. Na Vinohradech vystavuje poprvé. Místo pro jeho fotografie to je však víc než symbolické.

Když se v Brně plánovalo v prostoru, kde odpradávna stávaly vinohrady, nové sídliště, jeho název se přímo nabízel. Jednotlivé ulice Vinohrad navíc dodnes nesou jména moravských měst, nechybí mezi nimi Mikulovská, Valtická nebo třeba Velkopavlovická.

Toto téma převzali a dále rozvíjejí noví obyvatelé sídliště. „Založila se tradice výstavy vín, vysadil se nový vinohrad a stále hledáme nové způsoby, jak tematiku uchopit. Fotografie pana Koštiala tak přesně ladily s naší představou, jak oslavit třicáté výročí Vinohrad,“ vyzdvihuje Libor Štursa, ředitel Kulturního, vzdělávacího a informačního centra Brno-Vinohrady.

„Pro mě je autor básníkem mezi fotografy. Jeho dílo je velmi poetické. V době kdy u nás začínají dny plné tmy, jsou jeho fotografie to pravé světlo na Vinohradech,“ vysvětluje, čím jej Koštialovy snímky oslovily.

K vidění budou ve Společenském sále na Pálavském náměstí 15 v neděli 18. prosince od 9 do 17 hodin. „Tento den chystáme celodenní vánoční program pro děti i dospělé. Výstavu samozřejmě zpřístupníme na přání, a to po telefonické domluvě na čísle 734 372 595, vstup je volný,“ doplnil Štursa.

Reklama

Výběr článků

Načítám