Hlavní obsah

Mikulovské výtvarné sympozium „dílna“ po měsíci skončilo vernisáží

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaadvacátý ročník Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“ vyvrcholil v sobotu 8. srpna slavnostní vernisáží na mikulovském zámku. Od 11. července, kdy byl zahájen, zde tvořilo sedm umělců v čele s kurátorem Oldřichem Tichým za podpory teoretika umění Ivana Neumanna.

Foto: Jitka Sobotková

Účastníci 22. ročníku Mikulovského výtvarného sympozia "dílna" v čele s kurátorem Oldřichem Tichým

Článek

Na sobotní vernisáži byly k vidění obrazy Oldřicha Tichého, který patřil k nejplodnějším umělcům, autorská kniha Příběh révy, která odešla na sever od Mikoláše Axmanna, obrazy Martina Čady, Luďka Filipského či Vladimíra Franze. Nespočet fotografií s tematikou Mikulova zde zanechal i slovenský fotograf Peter Župník a v zámecké kapli se představil student, mikulovský rodák František Zelinka, který působil na letošní dílně v roli asistenta sympozia.

„Každý dobrý obraz je znamením a já vám přeji, abyste pocítili závan tohoto posvátného znamení, které v sobě každý obraz ukrývá,“ řekl při slavnostní vernisáži Ivan Neumann.

Výstava děl 22. ročníku MVS „dílna“ bude k vidění až do konce září. Poté se stanou vybraná díla součástí sbírky soudobého umění města Mikulova. Zároveň se bude připravovat katalog, který účastníci nazvali Hyce 2015.

Pořadatelem Mikulovského výtvarného sympozia je město Mikulov, hlavním partnerem je Regionální muzeum v Mikulově. Uskutečnění letošního ročníku „dílny“ bylo významně podpořeno Jihomoravským krajem a dalšími partnery.

Reklama

Výběr článků

Načítám