Hlavní obsah

Mikulov gourmet festival II má za sebou generálku

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čem si pochutnávali zámečtí páni z rodu Dietrichsteinů? Odpověď letos naservíruje druhý ročník Mikulov gourmet festivalu. Na jih Moravy se proto nedávno sjeli špičkoví kuchaři, aby přímo v Mikulově vytříbili svá červnová menu k dokonalosti.

Foto: Hana Marcinčáková

Předkrm v podání Jana Horkého.

Článek

Po roce se tak mohou chuťové pohárky hostů opět těšit na gastronomické kouzlení členů Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Light motiv čtyřdenního festivalu přitom zůstává stejný – moderně pojatý návrat k tradiční moravské kuchyni snoubené s těmi nejlepšími víny.

Všichni kuchaři vaří z klasických surovin, které jsou běžně k dostání u místních prodejců a dodavatelů. Přidávají navíc neotřelost, design, švih a sex-appeal.

Opakovaně se o tom přesvědčili i organizátoři festivalu, kteří na konci února degustovali čtyři tříchodová menu. „Mistři kuchaři jsou sami o sobě zárukou stoprocentní kvality festivalového menu. Všechna chutnají výtečně. Dostatečným dokladem budiž to, že mě ohromil i pohořelický kapr na černo. Přestože se kapr na mém jídelníčku příliš často neobjevuje,“ usmíval se Petr Marcinčák, hlavní organizátor festivalu.

Jedno z menu servíroval přímo kapitán národního týmu kuchařů Jan Horký. Jeho předkrm měl podobu marinovaných plátků z uzeného hovězího jazyka, okurkové ravioly, tartaru a pěny z uzeného jazyka. Hlavnímu chodu potom dominovala šťavnatá vepřová panenka, křenová omáčka s křenovou espumou, špenátová sedlina, bramborový krém a opečená zelenina. Jako dezert nabídl tartar z jahod, jahodovou rolku a jogurtovou zmrzlinu.

Letos se festival uskuteční ve dnech 2.–5. června, nevšedním gastronomickým zážitkům se jeho hosté budou oddávat ve čtyřech pověstných zařízeních s vyhlášenou kuchyní: Hotel Marcinčák, Hotel MBZM, Hotel Eliška, Zámecká restaurace. Ani na druhém ročníku nebudou chybět doprovodné akce, program pro odbornou i laickou veřejnost a řada překvapení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám