Hlavní obsah

Mikulov bude opět součástí Jednoho světa

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulov letos počtvrté v rámci 15. ročníku celorepublikového filmového festivalu Jeden svět 2013 promítne v místním kině snímky o lidských právech. Provokativním podtitulem Bojíte se snášet? chce jeho organizátor, Člověk v tísni, o. p. s., otevřít debatu o sílící netoleranci, rasismu a diskriminaci.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Pro mikulovské diváky je od 22. do 24. března připraveno šest dokumentů, které upozorňují na nebezpečné tendence nesnášenlivosti v multikulturní společnosti.

Na sever od slunce je norský dokument, který 22. března v 18 hodin zahájí letošní ročník festivalu. Natočili ho Inge Wegge a Jorn Nyseth Ranum, surfaři, kteří se rozhodli na devět měsíců usadit na opuštěné pláži ostrova u břehů Norska, kde našli nejen perfektní vlny, ale také spoustu naplavených odpadků. Diváky uchvátí fantastické záběry přírody, dobrodružné surfování za polární noci i život na pláži, spojující čirou radost ze života mimo civilizaci.

Sylva Chludilová, produkční akce, k programové nabídce uvedla: „Tentokrát jsme vybrali šest filmů. Z českých dokumentů jsou to Svoboda pro Smetanu od Víta Klusáka a Filipa Remundy, dále úspěšný dokument Olgy Sommerové Věra 68. Pozornost si zaslouží i nejnovější časosběrný dokument režisérky Heleny Třeštíkové Vojta Lavička: Nahoru a dolů. Ze zahraničních snímků promítneme slovenský dokument Zuzany Piussi Od Fica do Fica a dánský film Velvyslanec, dílo novináře a filmaře Madse Bruggera, které odkrývá pozadí nelegálního obchodu s diamanty a diplomatickými pasy v Africe.“

Nabídka festivalu je koncipována tak, aby oslovila všechny generace, navíc je doplněna doprovodným programem. „Dali jsme prostor místním rockovým kapelám. Vystoupí dívčí formace Do Zdi a Wild Eggs a mladá chlapecká kapela Mrs. HiLL, nedělní odpoledne pak bude patřit hudebnímu propojení dvou dechů z dvou hudebních světů Duo Deši,“ informovala Sylva Chludilová.

Pořadatelé připravili také dopolední projekce pro studenty místních škol, které běží od 18. do 22. března. Do projektu Jeden svět se ve školách mohli zapojit i rodiče dětí a přijít se do kina podívat.

„Děti se díky škole seznámí s dokumentem, který v nich třeba zanechá silný dojem, a chtějí si o něm doma promluvit. Rodiče ale mohou stěží rozvinout nějakou diskusi, pokud nemají příležitost filmy vidět,“ vysvětluje Sylva Chludilová. Promítání pro rodiče je přitom ojedinělé a pořádá se pouze v Mikulově, jeho součástí jsou i náměty na diskuzi s dětmi a koná se ve středu 20. března v 18 hodin v Městském kině, vstupné je 40 Kč.

Tolerance má mnoho podob a cesta k ní vede právě přes kulturu a vzdělávání, proto Mikulov tento projekt každoročně zařazuje do svého programu a zapojují se do něj i místní školy. Promítání a diskuze s rodiči pak nabízí možnosti posílit výchovné působení rodiny na morální profil budoucí generace.

Reklama

Výběr článků

Načítám