Hlavní obsah

Michal Pavlíček, Bára Basiková, Stromboli - magnet, který přitáhl na Kamínek davy

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nádherný areál u penzionu Kamínek u Nových Hradů se v pátek 14. července stal dějištěm koncertu legendární kapely Stromboli, na který dorazily stovky posluchačů. Následná afterpárty na pódiu u baru pak byla opět s živou kapelou, interpretující songy Jiřího Schelingera.

Foto: Petr Hejna
Článek

Představovat kapelu Stromboli a její protagonisty Michala Pavlíčka, Báru Basikovou, Jiřího Veselého, Klaudu Kryšpína a Vendulu Kašpárkovou, by bylo nutno asi leda tak laciným šlágrům podlehlým masám, příznivci vyzrálého rocku dobře ví, co tato legenda má za sebou, a co od ní očekávat.

Překvapivě hojné publikum, vesměs staršího ročníku výroby, zaplnilo v podvečer stylově vyladěný areál u pořádajícího penzionu Kamínek. Rozsáhlé venkovní prostory kolem útulného stavení nabízely jak prostranství pro bezplatné parkování, tak hlavní pódium, ze stran lemované pro případ nepřízně počasí pevnými krytými přístřešky, ba rovněž vychytávky jako volně přístupnou venkovní termální koupel, to vše pod decentním osvětlením, zprostředkovaným i spoustou na stromech zavěšených svíček. 

Koncert Stromboli sice začal s menším zpožděním, nicméně publikum ošizeno nikterak nebylo a na kapele si bouřlivě vymohlo několik finálních přídavků. Vzhledem k povaze hudebního materiálu těžko hovořit o hitech - na to jsou jiní tzv. hitmakeři, ale pro fanoušky zásadní sklady jako Ó hory, ó hory (zde naživo oproti původní nahrávce pochopitelně bez Pavlíčkových synků), či Veliké lalulá nebo Košilela, tento atribut pro náročné rockery bezesporu splňují, a to bez toho, aby oplývaly lacinou plytkostí.

Prakticky okamžitě po posledních vzletných tónech, naservírovaných z hlavního pódia, nastoupil jihočeský Jiří Schelinger Memory Band, jeho vystoupení mírně poznamenala chvíle, kdy již větru dešti neporoučíme. Leč skalní hard rockeři a tenečníci vytrvali i v okamžik, kdy kapela nasadila zcela náhodou písničku Sníh a mráz, a to právě do mezi kapkami deště se míhajícími sněhovými vločkami, nečekaným zázrakem této letní noci.

Pořadatel i s touto variantou počítal, a tak ohně, planoucí v ocelových koších, které mnozí znají leda ze sekvencí amerických filmů, přibližujících nuzné pouliční prostředí bezdomovců, zahřály mírně provhlé pány i dámy.

Písně Jirky Schelingera v podání téhož bandu zazněly o týden dřív v Horní Plané - reportáž a video ZDE, na Kamínku letos proběhnou další prestižní koncerty, jako první z nich již 28. července vystoupí Michal Prokop se svými Framus Five, sezónu zakončí Kamil Střihavka & Leaders, více ZDE.

Výlet za rockovou kulturou do těchto malebných končin lze spojit s návštěvou hradu Nové Hrady i dalšími zajímavými místy v okolí, jako je Dobrá Voda, Terčino údolí, tvrz Cuknštejn a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám