Hlavní obsah

Mezinárodní swingový festival Jardy Marčíka v Týništi nad Orlicí je za dveřmi

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 31. května a v sobotu 1. června bude znít v Týništi nad Orlicí už po osmnácté jazz a swing v rámci Mezinárodního týnišťského swingového festivalu Jardy Marčíka. Přijedou špičkoví protagonisté, ale také soubory, které své muzikantství v této oblasti teprve rozvíjejí na uměleckých školách.

Foto: archiv festivalu

Mladý týnišťský big band

Článek

Jana Koubková, nestorka tohoto hudebního stylu v České republice, o festivalu, který se za dobu existence pořádně rozrostl a je považován za velkou kulturní událost celého regionu, po skončení předchozího ročníku řekla: „V Týništi nad Orlicí jsem už párkrát vystupovala a vždycky to byla nádherná oslava radosti ze života. Tedy radosti z hudby, lidské pospolitosti a taky z ochutnávky mladičkých talentů, které se právě tady rodí a je radost koukat, jak rodiče i prarodiče své děti a vnoučata podporují...“  

Po oba dny jsou na programu, který začíná vždy v 18 hodin, vystoupení pěti uskupení. Na úvod letošní festivalu se představí Big Band ZUŠ Humpolec a po něm Tůmovo kvinteto ZUŠ Kostelec nad Orlicí. Následovat bude Sisa Feher Collaboration. Páteční lahůdkou pro příznivce tohoto žánru  bude určitě vystoupení Tria znamenitého klavíristy Ondřeje Kabrny stejně jako domácího Mladého týnišťského big bandu s našimi pěveckými špičkami – Janem Smigmatorem a zpěvačkou Dashou v roli hostů.  

Sobotní rozjezd zajistí Black Buřiňos ze ZUŠ Týniště nad Orlicí. Vokální složku festivalu zastoupí Voxtet, který s obrovským úspěchem vystoupil také v jednom z předchozích ročníků.

A pak už bude následovat jedna hvězda za druhou - kontrabasista František Uhlíř, jeden z nejlepších basistů v Evropě, vystoupí na festivalu se svojí kapelou PVC a jako hosty představí dvě mladé jazzmanky z Vídně – zpěvačku Niku Zach a pianistku Julii Seidl. Mezinárodní punc zajistí 18. ročníku spolu s PVC také Justin Echols Quartet z americké Oklahomy. Závěr svěřili pořadatelé do rukou Golden Big Bandu Praha s Tomášem Savkou a programem věnovaným osobě Karla Hály - příznivci dobré muziky si tedy jistě přijdou na své.

Jazz a swing má v Týništi nad Orlicí své pevné místo "na slunci" – festival letos získává na „plnoletosti“ a Mladý týnišťský big band oslavil vloni už 20 let působení.

Za tu dobu se kapela vedená Pavlem Plašilem stala jedním z předních českých amatérských mládežnických bigbandů. Prošlo jí mnoho hudebníků, kteří se na jednom podiu potkali i s hvězdami jazzového nebe, mezi nimiž lze jmenovat Jaromíra Hniličku, Laďu Kerndla, Vlastu Průchovu, Karla Hálu nebo Jiřího Stivína. Svým uměním se Mtbb pochlubil nejen na domácích podiích, ale také ve Francii, Německu, Polsku, na Slovensku a Maďarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám