Hlavní obsah

Mezinárodní setkání turistů v Bukovci aneb Voda ze střechy Evropy

Novinky, Břetislav Boháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté v sobotu 18. června slévali vodu ze tří zemí, z povodí významných evropských řek - z polské Wisły, ze slovenské Kysuce a Čierňanky (Dunaj) a z moravskoslezského povodí Odry. Konečnou všech vodních vzorků bude v říjnu španělská Andalusie, kde celoevropská akce Eurorando vyvrcholí.

Foto: Břetislav Boháč

Voda z povodí Odry, Wisly i Dunaje

Článek

Stalo se tak v Bukovci, nejvýchodnější obci republiky. Mezinárodní setkání turistů je součástí letošního cyklu turistických pochodů v rámci Euroranda 2011, u nás s názvem Voda ze střechy Evropy. Nosným motivem je voda jako životodárná tekutina.

Do Bukovce akce přivedla více než 350 vyznavačů zdravého pobytu v přírodě. Zástupci jednotlivých odborů Klubu českých turistů (KČT) z Moravskoslezského kraje přivezli více než 40 vzorků vod ze studánek, pramenů, potoků, říček i řek napájejících řeku Odru, další vodu přivezli turisté z PTTK (Polsko), KST (Slovensko) a PTTS Beskid Ślonski (Česko).  

Folklórní soubor Lipka pod vedením paní Mruzkové uvítal svými gorolskými písničkami účastníky setkání v areálu za obecním úřadem. Účastníky akce rovněž přivítala starostka Monika Czepczorová. Po krátkých pozdravech hostů byly vzorky vod slity do nádoby, která poputuje na počátku července do Děčína, kde budou spojeny vody všech čtyř našich povodí: Odry, Moravy, Vltavy i Labe. 

Poté se turisté vydali na cesty do malebného okolí obce – na Girovou, na Trojmezí, na Bahenec, naučnou stezkou k nejvýchodnějšímu bodu České republiky nebo k největšímu jilmu v republice (Ulmus montana). Cíl putování byl v areálu„Kempaland.

Událostí žila celá obec, místní připravili skvělé pochoutky – slezskou zelňačku, bramborové „placky na blaše“, výtečné koláče. Prostě radost a pohoda. Poděkování za  provedení posíláme obecnímu úřadu, hasičům i turistům z odboru KČT Nová huť Ostrava. A těšíme se na další podobné akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám