Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival F. L. Věka slaví první jubileum

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní hudební festival F. L. Věka slaví letos první jubileum. Kostely a koncertní síně v regionu se díky festivalovým koncertům rozezní již popáté a již popáté mají hudební příznivci mimořádnou příležitost k setkání se špičkovými umělci a soubory.

Foto: MHF F.L:Věka (archiv)

Zahajovací koncert V. ročníku MHF F.L.Věka bude patřit PRAGUE PHILHARMONIi pod vedením dirigenta Reinharda Seehafera a houslistovi Janu Mráčkovi.

Článek

Program V. ročníku MHF F. L. Věka je složen ze špičkových českých i zahraničních interpretů klasické hudby. Sopranistka Kateřina Kněžíková, sólistka Národního divadla, se představí v repertoáru mistrů vrcholného baroka a to za doprovodu souboru Barocco sempre giovane.

Asi nejlepší český komorní orchestr PKF - Prague Philharmonia zahraje Symfonii D dur W. A. Mozarta a doprovodí Houslový koncert F. Mendelssohna Bartholdyho, kde se sólového partu ujme Jan Mráček - vítěz prestižní mezinárodní soutěže ve Vídni.

Komorní hudbu bude reprezentovat vynikající Bennewitzovo kvarteto a Smetanovo trio, sborové umění představí uskupení Martinů voices pod vedením Lukáše Vasilka, sbormistra Pražského filharmonického sboru.

Ze zahraničních hostů vystoupí špičkový německý dirigent Reinhard Seehafer a italský houslista Alban Beikircher se svou ženou, která zahraje na violu. Závěrečný koncert festivalu uvede slavného tenoristu Štefana Margitu, sólistu prestižních operních domů včetně Metropolitní opery v New Yorku.

Součástí festivalu je tradičně i doprovodný program. V Opočně se letos posluchači setkají s PhDr. Petrem Koukalem, hlavním organologem Národního památkového ústavu. Koncert v Novém Městě nad Metují slovem provede Lukáš Hurník, publicista, skladatel a ředitel Českého rozhlasu 3 Vltava, jehož nová skladba zazní na tomto koncertě ve světové premiéře. 

První koncert MHF F. L. Věka 2015 se uskuteční 20. září v kostele sv. Marie Magdaleny v Deštném v Orlických horách a vystoupí na něm sopranistka Kateřina Kněžíková, která je od roku 2006 stálou členkou ansámblu Národního divadla a spolu s ní Barocco sempre giovane. 

Kateřina Kněžíková pravidelně vystupuje na prestižních mezinárodních festivalech u nás i v zahraničí, mezi nimiž nechybí Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha, Janáčkův máj, Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Festival de La Chaise-Dieu, Festival Rencontres Musicales de Vétzelay, Festival Baroque de Pontoise, Music Bridge Prague – Dresden a další. Spolu s Jiřím Bělohlávkem natočila novou oficiální verzi české hymny.

Barocco sempre giovane - komorní soubor složený ze špičkových mladých profesionálních hudebníků založil v roce 2004 Josef Krečmer. Specializuje se na interpretaci skladeb vrcholného baroka, nevyhýbá se však ani slohovým obdobím včetně tvorby soudobé. Spolupracuje s významnými českými i zahraničními sólisty a také dostává pravidelně pozvánky na festivaly doma i v zahraničí.

Velkým festivalovým svátkem bude zahajovací koncert v kostele sv. Václava v Dobrušce, na němž se 27. září představí  Praque Philharmonia pod vedením dirigenta Reinharda Seehafera a houslista Jan Mráček - vítěz Mezinárodní soutěže Fritze Kreislera ve Vídni, který patří k našim největším houslovým talentům.

Umění, které PKF – Prague Philharmonia přináší, je výjimečné a zároveň všem dokonale přístupné. PKF je pravidelně zvána na mezinárodní hudební festivaly, vystupuje v předních světových sálech a je partnerem světoznámých dirigentů a předních interpretů, jakými jsou Vladimir Ashkenazy, Milan Turković, Jefim Bronfman, András Schiff, Shlomo Mintz, Sarah Chang, Isabelle Faust, Mischa Maisky, Magdalena Kožená a mnoho dalších. 

Reklama

Výběr článků

Načítám