Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival F. L. Věka nabídne koncerty špičkových umělců a souborů

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když pořadatelé Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka v čele s uměleckým ředitelem Pavlem Svobodou odtajnili program letošního třetího ročníku, zaplesalo srdce nejednoho fajnšmekra z řad milovníků vážné hudby, neboť laťka je opět nasazena velmi vysoko.

Foto: Honza Ježdík

Jeden z vrcholů II. ročníku festivalu - Requiem v kostele sv. Václava v Dobrušce

Článek

Třetí ročník proběhne v období od 29. září do 17. listopadu ve třech městech – Dobrušce, Opočně a Novém Městě nad Metují. 

Na programu je sedm koncertů, z nichž úvodní a závěrečný se uskuteční v kostele sv. Václava v Dobrušce. Úplně poprvé bude jeden z koncertů festivalu v prostorách novoměstského zámku, další v tamním klášterním kostele Narození Panny Marie a nově také v Mariánském kostelíku v Opočně.

Program Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka již tradičně zahrnuje koncertní vystoupení špičkových českých i zahraničních sólistů. Pavel Svoboda, umělecký ředitel projektu k tomu dodal: „Chci, aby na festivalu hráli ti nejlepší muzikanti z daného oboru, o kterých vím nebo je znám, i když třeba ne osobně. Snažím se v rámci finančních možností, které jsou vždy nějakým způsobem omezené, získat to nejlepší, co je možné.“

Navíc i letos přicházejí pořadatelé se zajímavou novinkou. „V letošním roce zavádíme jako novinku koncert vítěze nějaké prestižní soutěže. Letos to bude tenorista Petr Nekoranec, který vyhrál Mezinárodní pěveckou soutěž v Karlových Varech. Přestože je mladý, má rozjetou velkou kariéru,“ řekl Pavel Svoboda.

A na koho se tedy příznivci vážné hudby mohou letos těšit a kteří umělci na festivalu nesoucím jméno zřejmě nejznámějšího dobrušského rodáka vystoupí?

29. září – legendární trumpetista a dlouholetý sólo-trumpetista České filharmonie Miroslav Kejmar a varhaník Aleš Bárta (kostel sv. Václava v Dobrušce)

6. října – Heroldovo kvarteto v čele s koncertním mistrem Symfonického orchestru Českého rozhlasu Petrem Zdvihalem (Mariánský kostelík Opočno)

14. října – slavná mezzosopranistka Dagmar Pecková za klavírního doprovodu dobrušského rodáka prof. Jaroslava Šarouna (Společenské centrum Kino 70 v Dobrušce)

20. října – cembalista Stéphane Béchy, držitel francouzského národního řádu umění a literatury a recitátor Alfréd Strejček (Klášterní kostel Narození Panny Marie v Novém Městě n. M.)

3. listopadu – tenorista Petr Nekoranec, vítěz Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka 2012 v Karlových Varech s klavírním doprovodem Evy Kulichové a průvodním slovem Aloise Ježka, ředitele Mezinárodního pěveckého centra A. Dvořáka (zámek Nové Město nad Metují).

10. listopadu – Jana Boušková, profesorka Královské konzervatoře v Bruselu - harfový recitál (synagoga v Dobrušce). Součástí koncertu bude uvedení světové premiéry kompozice významné skladatelky Ivany Loudové s názvem „Za starých časů“ na téma chorálu Soudce všeho světa, Bože (mimo jiné ústřední melodie filmového seriálu F. L. Věk)

17. listopadu - Soubor Barocco sempre giovane s uměleckým vedoucím Josefem Krečmerem přednese koncerty Johanna Sebastiana Bacha v provedení špičkových sólistů Ivy Kramperové a Adama Viktory (kostel sv. Václava v Dobrušce).  

I letos, stejně jako v rámci předchozích ročníků, bude předána cena festivalu osobnosti, jež se svým celoživotním dílem nebo mimořádným uměleckým počinem zasloužila o kulturu regionu. Stane se tak na zahajovacím koncertu dne 29. září v kostele sv. Václava v Dobrušce.  

Reklama

Výběr článků

Načítám