Hlavní obsah

Mezinárodní festival Hudební léto Kuks slaví letos první kulaté jubileum

Novinky, Dana Ehlová

Od 22. června do 17. srpna se bude konat jubilejní 10. ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks. Na pěti sobotních koncertech konaných v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu od 18 hodin se představí řada špičkových interpretů.

Foto: Hudební léto Kuks (archiv)

Festival Hudební léto Kuks slaví letos první kulaté jubileum.

Článek

Příznivcům krásné hudby se představí mezzosopranistka Dagmar Pecková, Collegium 1704, houslista Jan Mráček, Český filharmonický sbor Brno, italský klarinetista Claudio Mansutti, polský varhaník Wacław Golonka a další.

Vedle novodobé premiéry skladby Stephana Sailera z kukského archivu zazní i světová premiéra skladby pedagoga Pražské konzervatoře doc. Eduarda Douši.

Festival zahájí 22. června mezzosopranistka Dagmar Pecková a varhaník Pavel Svoboda. Hlavní částí programu bude provedení Biblických písní Antonína Dvořáka. Dále zazní skladby Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta, Charlese Gounoda, Léona Boëllmanna a Sigfrida Karg-Elerta.

Sólistkou druhého koncertu 6. července bude sopranistka Helena Hozová, která vystoupí spolu se souborem Collegium 1704 a jeho uměleckým vedoucím Václavem Luksem. V programu sestaveném převážně z děl 18. století bude možno slyšet i novodobou premiéru árie Rosa mystica milosrdného bratra Stephana Sailera (1741 – 1814) z kukského archivu. Provedeny budou také triové sonáty Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela a Pietra Antonia Locatelliho, dále pak kantáty Sento nel sen combattere Francesca Gaspariniho a Armida abbandonata Georga Friedricha Händela.

Houslista a koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček zahraje na třetím koncertu 20. července sólové skladby Johanna Sebastiana Bacha, Niccolò Paganiniho, Eugèna Ysaÿe a Fritze Kreislera.

V rámci koncertu je zařazen i ojedinělý dramaturgický počin. Polský varhaník Wacław Golonka přednese ve světové premiéře skladbu Phantasia Kuksensis de Virtutis a Fuga baroque pro varhany sólo, která vznikla na objednávku festivalu Hudební léto Kuks na téma jedné ze šporkovských árií (Hubertská árie) a autorem je docent Eduard Douša (*1951), pedagog Pražské konzervatoře a Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Karlovy univerzity. Sólové varhany uslyší návštěvníci dále ve skladbách starých polských mistrů, Františka Xavera Brixiho a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Společnou závěrečnou skladbou bude Romantický kus č. 1 Antonína Dvořáka.

Sólistou čtvrtého koncertu 3. srpna bude italský klarinetista Claudio Mansutti, který vystoupí spolu se souborem Apollon Quartet. Vedle Overtury z oratoria Mesiáš Georga Friedricha Händela a Smyčcového kvartetu C dur op. 5 Františka Xavera Richtera zazní v závěru Klarinetový kvintet Wolfganga Amadea Mozarta.

Festival zakončí 17. srpna sopranistka Marta Reichelová, altistka Lucie Hilscherová, Český filharmonický sbor Brno, Czech Virtuosi a dirigent Petr Fiala. Společně provedou nejprve moteto pro soprán a komorní orchestr Exsultate jubilate, KV 165 Wolfganga Amadea Mozarta a následně Stabat Mater f moll pro soprán a alt sólo, ženský sbor a komorní orchestr od Jana Křtitele Vaňhala.

Festival, který pořádá Královédvorský chrámový sbor spolu se správou hospitálu Kuks, se koná pod záštitou kardinála Dominika Duky a hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána. Finančně jej podpořily Ministerstvo kultury, Královéhradecký kraj a město Dvůr Králové nad Labem.

Rezervace vstupenek je možná prostřednictvím mailu rezervace@hudebniletokuks.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám