Hlavní obsah

Metrostav handy cyklo maraton 2018 je minulostí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další ročník Metrostav handy cyklo maratonu 2018 je minulostí. Z Prahy účastnící dvojčlenných, čtyřčlenných a osmičlenných týmů vyjeli v poledne 31. července 2018. Zúčastnilo se celkem 40 týmů. Trať dlouhou 2222 kilometrů měli ujet za 111 hodin. Konec akce byl 4. srpna 2018.

Foto: Zdroj MSK.

Ostrava 8.8.2018 Sportovně - charitativní akce Metrostav handy cyklo maraton 2018 je minulostí. Družstvo MSK je dekorováno na 1. místě.

Článek

Pořadatelé  závod konají jako sportovně charitativní akci. Chtějí sblížit účastníky zdravé s handicapovanými. V každém družstvu musel závod štafetovým způsobem absolvovat i handicapovaný závodník. Současně každé družstvo mělo svého ambasadora - patrona týmu, pro kterého závod jeli. Podle účastníků byl závod velmi těžký a horko bylo téměř nepřekonatelné. Nic méně do cíle dojelo 38 týmů.

Moravskoslezskou metropoli prezentovali v závodě tři družstva. Čtyřčlenný tým Moravskoslezského kraje reprezentující krajský úřad jel ve složení: Tomáš Kotyza, ředitel krajského úřadu, Jan Filgas, Gabriela Vysocká a Jiří Zdrálek. Trasu absolvovali za 76 hodin 6 minut. Tímto časem a špičkovým kolektivním výkonem celého týmu i pomocného zabezpečení obsadili ve čtyřčlenných týmech 1. místo. 

„Chtěli jsme pro naši patronku, pětadvacetiletou Gabrielu Petřkovskou, vyšlapat peníze, aby si mohla dopřát zážitkový kondiční pobyt. Závod je vždycky těžký, letos byl díky vedru extrémní. Přiznávám, že jsme si sáhli na dno. Velkou inspirací pro nás byl Jiří Zdrálek, který jel s námi a zátěž zvládl i se svým hadicapem. Děkuji za podporu všem, kdo nám fandili, doprovodnému týmu i našim partnerům společnosti Madeja sport a NET4GAS,”  uvedl k závodu ředitel krajského úřadu Moravskoslezského kraje a kapitán týmu Tomáš Kotyza.

Pro patronku týmu Gabrielu ve čtvrtek 2. srpna 2018 před krajským úřadem ujeli dobrovolníci na stacionárních kolech 363 kilometrů a to pro patronku týmu znamená 36 300 korun na další rehabilitaci.

Magistrát města Ostravy již popáté postavil nejméně jedno družstvo na tento závod. Poprvé vyjel jeden tým v roce 2014. V letošním roce magistrát připravil dvě osmičlenná družstva a  zabezpečovací tým pod vedením Andrey Vojkovské, tiskové mluvčí MMO.

„Kvůli tropickému počasí organizátoři vyňali dva průjezdní body - Macocha a Bystřice pod Perštějnem. Družstvo Ostrava - II. absolvovalo trasu za 100 hodin a 35 minut a obsadilo 25. místo v osmičlenných týmech. Družstvo Ostrava - I. závod nedojelo. Skončilo po pádu z tandemového kola. Zdravotní stav závodníků nedovoloval další pokračování. Družstvo skončilo v Táboře 1.8. 2018 po 19 hodině,” informovala Andrea Vojkovská, kapitánka družstev.

Závodníci obou družstev Ostrava - I. i Ostrava - II. vyjeli s handicapovanými členy pro dva patrony, kterými byl Lukáš Slováček (25 let) a Pavel Palkovič (17 let). V pondělí 31. července 2018 celý den měla veřejnost možnost v ostravské zoologické zahradě ujet kilometry pro jmenované patrony. Na stacionárních kolech vyjeli 94 kilometry pro Pavla Palkoviče (9 400 korun) a pro Lukáše Slováčka 101 kilometr (10 100 korun). 

„Jsem rád, že jsme dokázali, že nehadicapovaní a lidé s handicapem mohou společně tvořit jeden fungující tým, který má šanci obstát i v extrémních podmínkách,” konstatoval ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza. Je patrné, že tato myšlenka a konstatování platí pro všechny zúčastněné  letočního ročníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám