Hlavní obsah

Merkur ožije na zámku v Moravské Třebové

Novinky, Daniela Blahová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava trhající rekordy v návštěvnosti - Merkur – nekončící příběh - doputovala i do Moravské Třebové. Návštěvníci zámku si ji budou moci prohlédnout od 23. října až do 3. prosince. Vlastní podobizny z Merkuru se dočká i rozhledna Strážný vrch.

Foto: Daniela Blahová
Článek

Merkur je česká stavebnice, která se úspěšně prodává již od poloviny dvacátých let 20. století.

Na počátku výroby stavebnice stál Jaroslav Vancl, který v Polici nad Metují založil "hračkárnu". Nechal si patentovat stavebnici Invektor, která se ale kvůli komplikovanosti neosvědčila, a tak dal v roce 1925 šanci Merkuru, systému spojovanému šroubky, který se zachoval dodnes.

První stavebnice obsahovala jen málo součástek, ale okamžitý úspěch hnal výrobce k rozšiřování sortimentu a výrobě větších stavebnic. Takže brzy bylo možné stavět auta, jeřáby, lokomotivy, bagry či lodě. Dokonce ani po znárodnění nebyla výroba zrušena, jen tradiční krabice vystřídaly budovatelské verze. Vnitřek obalu však zůstal. I systém kovových děrovaných lišt, které lze sestavit podle vlastní fantazie do libovolného tvaru. A tento prvek je přenosný do jakéhokoliv režimu.

A objevují ho děti dnes, stejně jako před 80 lety. „Je vidět, že i v dnešní době je o stavebnici Merkur stále velký zájem. Postupně vznikají stále nové merkurácké kluby“, uvedl Jiří Mládek, kmotr všech milovníků této nesmrtelné stavebnice.

Díky své dostupnosti a variabilitě byla tato stavebnice používána i ve vážném výzkumu. Například Otto Wichterle ji použil pro konstrukci prvního pokusného přístroje na výrobu kontaktních čoček. Stejně tak stavebnice v době nástupu osobních počítačů sloužila i k amatérské výrobě jednoduchých plotterů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám