Hlavní obsah

Merci, vzkazují příznivci festivalu F. L. Věka skvělému Chanson Triu Coucou

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Zakončení osmého ročníku hudebního festivalu F. L. Věka se stalo pro jeho příznivce velkým svátkem a mimořádně zdařilou oslavou velkého výročí naší země. V hlavní roli se představilo Chanson Trio Coucou, v jehož originálním a brilantním podání zněly francouzské šansony a zhudebněné básně.

Foto: Honza Ježdík

Chanson Trio Coucou na festivalu F. L. Věka.

Článek

Závěrečný koncert letošního festivalu se uskutečnil ve Společenském centru - Kino 70 v Dobrušce v neděli 28. října a vyvrcholily jím oslavy vzniku republiky ve městě.

Program tvořily unikátní úpravy písní z repertoáru známých francouzských šansoniérů, také méně známé šansony a v neposlední řadě autorská tvorba – působivé zhudebnění francouzských básní.

Chanson Trio Coucou - Radka Rubešová (zpěv), Petr Pavíček (kontrabas), Zdeněk Häckl (housle) a Martin Kudrna (klavír, akordeon) - mistrně přeneslo posluchače do země, která v roce 1918 jako první uznala nově vzniklý samostatný stát - Československo, což bylo v den stého výročí velice symbolické.   

Radka Rubešová zpívá a zároveň koncertem provází. Její slovo k jednotlivým skladbám není dlouhé, přesto výstižné, čímž dopřává posluchačům možnost se už dopředu těšit na to, co bude následovat. Zklamáni nejsou nikdy. Naopak.

Zvláštní kapitolu koncertu tvoří autorská tvorba - nevšedně zhudebněné básně, dokládající skladatelský talent klavíristy a hráče na akordeon Martina Kudrny. Verše z pera básníka Jacquese Brela, navíc ve francouzštině, jež tolik lahodí uchu posluchače, obohatil hudbou, která je povznáší do ještě vyššího uměleckého patra.           

V Chanson Triu Coucou každý člen vyniká ve svém oboru. Výsledkem vzájemné symbiózy jsou písně, které se publiku vrývají pod kůži a přinášejí velký zážitek. V Dobrušce uskupení nadchlo všechny přítomné tak, že si doslova skandovaným potleskem "vynutili" několik přídavků.

Písně jako Les Cloches, Padam padam, Coucou, Milord, L’important c’est la rose si mnozí návštěvníci odnášeli v myslích do svých domovů jako nečekaný dárek, další se rozhodli umocnit si dojmy prostřednictvím prvního CD s názvem Coucou N°1, které si po koncertu zakoupili.     

Příznivci festivalu F. L. Věka i jeho pořadatelé a partneři si nemohli přát lepší vyvrcholení osmého ročníku a mimořádného dne, kterým neděle 28. října 2018 bezesporu byla.  

Reklama

Výběr článků

Načítám